Tarieven

Verloskundige zorg wordt in Nederland in principe vanuit de basis zorgverzekering vergoed. Dit betreft zorg rondom je zwangerschap, de bevalling en tijdens de kraamperiode. Wanneer je niet verzekerd bent, ben je verplicht om zelf de kosten voor verloskundige zorg, zoals vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit, te betalen. Indien gewenst kan hiervoor een betalingsregeling worden afgesproken.

Bevallen op medische indicatie

Soms blijkt al tijdens de zwangerschap dat je in het ziekenhuis, onder leiding van de gynaecoloog gaat bevallen. Vanzelfsprekend wordt dit dan ook gewoon vergoed vanuit je zorgverzekering. De verantwoordelijkheid voor de bevalling is op dat moment overgedragen aan de gynaecoloog. Dit betekent dat er voor ons als verloskundigen geen vergoeding meer tegenover staat om jou te begeleiden. Vinden jij en je partner het toch prettig wanneer één van ons jullie bijstaat tijdens de bevalling in het ziekenhuis? Dan is het in veel gevallen en in goed overleg vaak wel mogelijk om een van onze verloskundigen aanwezig te laten zijn. Zij zal dan als doula functioneren. Hiervoor vragen wij een eigen bijdrage van €450,-

Begeleiding buiten onze regio

Woon je niet in onze ‘officiële’ regio (Breda e.o.), maar kies je toch heel bewust voor onze praktijk? In bepaalde gevallen is dit in goed overleg met ons geen probleem. Houd dan a.u.b. wel rekening met het volgende. Als verloskundigen krijgen wij het verloskundige tarief, zoals dit is vastgelegd door de Nederlandse zorgautoriteit, betaald door jouw zorgverzekeraar. In deze vergoeding zit een vergoeding voor de eerste 140km die wij voor onze bezoeken aan jullie afleggen. Moeten wij voor de zwangerschapsconsulten, bevalling en kraamvisites meer dan deze 140 km afleggen? Dan berekenen wij €0,48 per km door aan jou.

Welke onderzoeken tijdens de zwangerschap vallen onder de basisverzekering?

 • Termijnecho (op ongeveer 12 weken)
 • Bloedonderzoek aan het begin van de zwangerschap (Let op, de overheid betaalt het grootste deel van dit onderzoek. Een deel van dit onderzoek kan wel ten koste gaan van je eigen risico wanneer je dat voor het lopende kalenderjaar nog niet hebt verbruikt)
 • Counseling prenatale screening
 • SEO (20 weken echo)
 • Hielprik en gehoortest (uitgevoerd bij de pasgeborene in de kraamperiode)
 • Andere echo’s en onderzoeken op medische indicatie (te denken aan een groeiecho bij verdenking van groeiachterstand etc.)

Welke zaken tijdens de zwangerschap vallen niet onder de basisverzekering?

Prenatale screening op Down-, Edwards- en Pauausyndroom

 • Combinatietest (kosten €170,13)
  Deze screening wordt wel vergoed indien er een medische indicatie is. Soms wordt deze ook vergoed vanuit een aanvullende verzekering, vraag dit na bij je zorgverzekeraar.
 • NIPT (kosten €175,-)
  Deze wordt wel vergoed indien er een medische indicatie is, bijvoorbeeld wanneer een verhoogd risico blijkt uit de combinatietest. Dit kan dan wel ten koste gaan van je eigen risico.

Aanvullende diensten

De genoemde bedragen voor aanvullende diensten zijn incl. 21% btw en worden niet vergoed vanuit de zorgverzekering. Soms is het wel mogelijk om een van de aanvullende diensten (deels) vergoed te krijgen vanuit de aanvullende verzekering. Neem hiervoor contact op met je zorgverzekeraar.

 • Zwangerschapsmassage 30 minuten: €35,-
 • Zwangerschapsmassage 45 minuten: €50,-
 • Zwangerschapsmassage 60 minuten: €60,-
 • Individuele Workshop Babymassage: €75,- voor ca 2 uur
 • Rebozo massage 30 minuten: €35,-