Natuurlijk Ouderschap

Geïnspireerd op een blog van ‘De Groene Vrouw’

“Als je zwanger bent lijkt het er soms op dat de hele wereld een mening heeft over hoe jij je kind straks moet opvoeden. Niet alleen experts die ‘ervoor gestudeerd hebben’, maar ook je moeder, tante, buurvrouw, vriendinnen en soms zelfs wildvreemden op straat zullen je overladen met tips en goedbedoelde adviezen. Dat kan verwarrend zijn, want iedereen is ervan overtuigd dat zijn of haar manier de beste manier is en bovendien lijken al die manieren wel te bestaan uit vaststaande regels waar absoluut niet van afgeweken mag worden. Je ‘moet’ je kind zus-of-zo opvoeden, je ‘moet’ het zo-en-zo lang laten huilen (met de kookwekker erbij!), je ‘moet’ het wel laten weten wie de baas is want anders kweek je maar verwende kinderen die alleen maar beslag op je leggen…

Binding
Natuurlijk Ouderschap (Attachment Parenting) bestaat niet uit vaste regels. Er is niemand die zegt dat je iets wel of niet ‘moet’ doen. Zoals ieder mens verschillend is, is ook iedere baby, ieder gezin en iedere situatie verschillend. Natuurlijk Ouderschap bestaat uit een set handreikingen, die je naar eigen inzicht kunt gebruiken voor jullie kindje, in jullie unieke situatie. De reden dat het voor veel mensen zo goed werkt, is dezelfde reden als waarom het ‘Natuurlijk’ Ouderschap heet. Het zijn ideeën die zo dicht mogelijk de natuurlijke, originele manier van omgaan met je kinderen benaderen.

Zo is de binding tussen moeder en kind en de binding tussen gezin en kind het uitgangspunt van Natuurlijk Ouderschap. De basis van ieder kind begint bij een veilige hechting. Direct na de geboorte wordt de baby bij de moeder op de borst gelegd. Het eerste contact is gemaakt. De baby kan dan zelf aanhappen aan de borst of wordt daar een beetje bij geholpen. De eerste borstvoeding is niet alleen heel gezond voor de baby, maar bevordert ook de binding. Bovendien is het een reflexmatige actie (de baby kan zelf op zoek gaan naar de borst en kan zichzelf aankoppelen!), wat erop wijst dat dit de natuurlijke gang van zaken is. Je kindje dichtbij je houden in de eerste periode heeft veel voordelen

Meer lezen van dit blog? Lees hier.

Borstvoeding
Veel moeders starten na de geboorte met het geven van borstvoeding. De WHO (World Health Organisation) adviseert om een kind tenminste de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven (dus geen andere hapjes/drankjes). Tevens adviseren zij om tot de leeftijd van 24 maanden borstvoeding te blijven geven, Niet iedere vrouw geeft zo lang borstvoeding. Hoe lang een vrouw wel borstvoeding geeft, is afhankelijk van diverse factoren, zoals culturele overtuiging, leefstijl, persoonlijke normen en waarden. Onthoud dat elke borstvoeding die je je kindje hebt gegeven, er eentje is. Of dit er nu 5 of 500 waren, je hebt het goed gedaan. Laat alsjeblieft niemand je vertellen dat dit niet zo is. Twijfel je of je misschien wilt stoppen met borstvoeding? Lees dan dit het volgende artikel over de voordelen van borstvoeding per periode. Het kan je ondersteunen in je keuze Wat als ik wil stoppen met borstvoeding geven?

Borstvoeding geef je het beste op verzoek. Je kijkt dus niet op de klok wanneer het weer tijd is voor een voeding, maar volgt de natuurlijke voedingsbehoefte van je kindje. De ene baby wil meerdere keren per uur korte momenten drinken, de andere baby heeft genoeg aan een aantal keer per dag een flinke voeding. De fysiologie van een mensenbaby is wel ingesteld op vaak kleine beetjes borstvoeding. 12x of vaker per dag is, vanuit de baby bekeken, heel normaal!

Samen slapen

Samen slapen is eigenlijk een heel natuurlijk iets om te doen. Bovendien bevordert het de veilige hechting en binding met je kind. Als je samen wilt slapen, is het wel belangrijk dat je dit veilig doet. Wil je meer weten over (veilig) samen slapen? Kijk dan even bij Samen Slapen bij Inspiratie.

Draagdoeken
Veel ouders die zich bezighouden met Natuurlijk Ouderschap, dragen hun baby in een draagdoek of draagzak. Uit onderzoek blijkt dat baby’s die meer dan vier uur per dag gedragen worden, 50% minder huilen dan baby’s die niet of nauwelijks gedragen worden. De meeste baby’s vinden het inderdaad heel prettig om dicht bij mama te zijn. Wanneer je een kindje draagt, kan het vanaf een veilige plek de wereld ontdekken.

Huilen

‘Laat maar huilen, dat is goed voor de longetjes!’.

Als een zinnetje is waar jij boos of verdrietig van wordt, lees dan vooral even verder.
Natuurlijk gaan we je niet vertellen of je je kindje wel of niet mag laten huilen. Dat is aan jou. Maar we willen je wel graag meegeven waaróm een kindje huilt. En dat dit huilen niet wordt gebruikt om jou als ouder te manipuleren. Daar is een baby namelijk nog helemaal niet toe in staat.

Huilen is namelijk een oerinstinct, het is een alarmsignaal. En het is een van de weinige manieren waarmee een jonge baby kan communiceren. Eigenlijk moet je huilen zo zien: het kindje slaat alarm, er is iets aan de hand. De ouders reageren op het alarm. Daarmee geven zij het kindje het vertrouwen dat zij er voor het kindje zijn. Het verdriet en de angst van een baby die alleen is, is volledig oprecht. Zonder een ander mens om voor hem te zorgen, is een kindje niet in staat om te overleven.

Natuurlijk, wanneer je een baby laat huilen, zal hij uiteindelijk wel een keer stil worden. Maar hij heeft dan niet ‘geleerd’ in zijn eigen bedje te slapen. Hij wordt stil omdat hij het heeft opgegeven zijn ouders te roepen.

Onderzoek laat zien dat de cortisolniveau’s van baby’s die hard huilen hoog zijn. Dit cortisolniveau blijft nog lang verhoogd, zelfs nadat de baby zich in slaap heeft gehuild. Cortisol is een stresshormoon dat groei tegenhoudt. Je baby oppakken wanneer hij huilt, zorgt ervoor dat het een ander hormoon vrijkomt. Dit hormoon, oxytocine, noemen we ook wel het ‘liefdeshormoon’. Het zorgt ervoor dat je kindje zich geborgen voelt. Bovendien zorgt het voor een gezonde celgroei en ontspanning.


Luieren in katoen? Heel goed te doen!
Waarschijnlijk heb je ze zelf vroeger ook gedragen: katoenen of wasbare luiers. Met de uitvinding van de wegwerpluier zijn ze de afgelopen 30 jaar een beetje in de vergetelheid geraakt. Maar de laatste jaren is de wasbare luier weer helemaal in opkomst. Niet gek, als je je bedenkt dat wasbare luiers zo veel voordelen bieden. Zo zijn ze meestal van natuurlijke materialen gemaakt (zoals katoen of bamboevezel) en zijn ze beter voor het milieu, En wist je al dat kindjes die wasbare luiers dragen gemiddeld 1-1,5 jaar eerder zindelijk zijn dan kindjes die wegwerpluiers dragen! Wil je meer weten over wasbaar luieren? Vraag om meer informatie bij je verloskundige.

Tot slot
Hierboven staan een aantal onderwerpen beschreven die onderdeel kunnen uitmaken van Natuurlijk Ouderschap. Er zijn er nog veel meer!
Zoals gezegd is het absoluut niet noodzakelijk al deze onderwerpen toe te passen in het eigen gezinsleven. Veel ouders passen één of meerdere richtlijnen toe maar wijken op andere punten weer af, omdat dat nu eenmaal beter bij hun situatie past.
Het prettige van Natuurlijk Ouderschap is dat er dan niet gezegd wordt dat ze het ‘verkeerd’ doen. Zo lang ouders nadenken over hoe ze hun kinderen op willen voeden, en bewuste keuzes maken over die opvoeding, is het alleszins prima!

Iedere werkdag spreekuur, ook in de avond