Dragen

Dragen in een draagdoek is een eeuwenoude traditie. Ook nu nog worden in de meeste niet-Westerse culturen veel kinderen nog dag in, dag uit gedragen. De laatste jaren zien we ook in Nederland de draagdoek steeds vaker weer verschijnen in het straatbeeld. Dit komt deels doordat enkele grotere draagdoek merken bekende Nederlanders hebben ingezet voor hun marketing. Maar ook omdat uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt hoe veel belangrijke voordelen dragen biedt voor baby’s en jonge kinderen.

Een mensenbaby is afhankelijk van een ander mens dat voor hem/haar zorgt om te kunnen overleven. Nabijheid en geborgenheid zijn dan ook eerste levensbehoeften voor een baby.

Wanneer je je kindje in een draagdoek dicht bij je draagt, kun je sneller op zijn/haar behoeftes reageren dat wanneer het in een kinderwagen of box ligt. Dit heeft tot gevolg dat een kindje dat gedragen wordt minder vaak zal huilen en beter zal groeien.

Wanneer je een baby dicht tegen je aan draagt, wordt het door jouw bewegingen heen en weer gewiegd. Dit doet de baby denken aan de baarmoeder. Bovendien kan een baby wanneer hij gedragen wordt jouw bekende geur ruiken, jouw hartslag en jouw vertrouwde stem horen.

Door een kindje te dragen, worden ook enkele sociale functies getraind. Het kind kan, wanneer het buik tegen buik wordt gedragen, veel leren van de interactie met de persoon die het draagt. Zo kan het bijvoorbeeld aan de gezichtsuitdrukking en de reacties van de drager aflezen of een situatie beangstigend is, of juist leuk en interessant. En als al die indrukken je baby even te veel worden, kan hij/zij even lekker wegkruipen bij mama of papa. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die veel gedragen worden lagere stressgehaltes hebben.

En hoe handig is het dat jij wanneer je je kindje in een doek of drager draagt, je toch gewoon je handen vrij kunt hebben?

Dragen vanaf het begin

Je kunt je baby al vanaf de eerste dag dragen. de meeste vrouwen kiezen er echter voor om even een paar dagen te wachten.

Er zijn meerdere mogelijke manieren om je baby vanaf de geboorte te dragen. Dit kan bijvoorbeeld in een rekbare of geweven draagdoek, maar er bestaan ook speciale voorgevormde dragers voor pasgeboren baby’s. Zolang je de (juiste, ergonomische) draagdoek of draagzak gebruikt en dit op de juiste en veilige manier doet, zijn al deze opties geschikt.

Niet ieder merk dat zichzelf ergonomisch noemt, is ook daadwerkelijk ergonomisch. ‘Ergonomisch’ is geen beschermde term en dus mag iedereen deze term gebruiken. Veel dragers die in de grote babywinkels worden verkocht zijn dan ook helemaal niet ergonomisch. Hieronder vind je wat punten waaraan je kunt zien of een drager ergonomisch is of niet.

  • je baby moet met het gezicht naar jou toe zitten
  • de drager moet de beentje ondersteunen in de zogenaamde kikkerhouding, waarbij je baby van knieholte tot knieholte wordt ondersteund
  • de drager dient het gewicht van je baby goed over jouw lijf te verdelen
  • het rugpand dienst soepel, nauw en aansluitend te zijn. Er mag dus geen verharding in zitten.
    Een goede babydrager biedt een optimale ondersteuning van de natuurlijke houding van je baby. Bovendien verdeelt hij het gewicht van de baby evenredig over beide schouders, rug en eventueel heupen van de moeder, Zo kunnen bijvoorbeeld moeders met bekkeninstabiliteit vaak ook gewoon dragen (overleg dit altijd wel met je bekkenfysiotherapeut)

    Twijfel je of je de goede draagzak hebt of of je je draagdoek op de juiste manier gebruikt? Vraag het aan Natalie, zij weet hier veel van, heeft haar kinderen langere tijd gedragen en kunnen je goed adviseren. Wil je echt intensief gaan dragen, dan raden wij je aan om een draagconsult te boeken. Ook hiervoor kun je bij ons terecht.

    In de toekomst zal Verloskundigenpraktijk Nintu ook regelmatig een informatie-avond over dragen organiseren. Deze evenementen zijn voor iedereen toegankelijk. Wij zullen dit t.z.t. aankondigen op ons Facebook of Instagram account.

Links over dragen:

Iedere werkdag spreekuur, ook in de avond