Je bent zwanger, van harte gefeliciteerd! Vanaf het moment dat je een positieve zwangerschapstest in je handen hebt, kun je je aanmelden bij onze praktijk. We maken dan een afspraak voor een eerste controle.
Tijdens deze intake nemen we uitgebreid de tijd om kennis te maken. We bespreken in dit gesprek jouw verwachtingen rondom de zwangerschap, de bevalling en onze begeleiding. Ook krijg je tijdens deze eerste afspraak informatie die van belang is voor jullie gezondheid. En we geven je enkele tips mee rondom zaken die handig zijn om de komende tijd te regelen.
Er kan heel veel op je afkomen die eerste tijd dat je zwanger bent. Als verloskundigen helpen wij je daar graag bij zodat je voor jezelf het overzicht goed kunt behouden. Komen er na deze eerste afspraak, of na een andere controle bij ons nog weer nieuwe vragen opborrelen? Geen nood, je mag ze altijd stellen tijdens een volgende controle. En natuurlijk mag je ons altijd even bellen als je vraag niet tot die volgende afspraak kan wachten.
Om je een eindje op weg te helpen, geven wij hieronder alvast wat informatie en enkele antwoorden op de meest voorkomende vragen. Heb je specifieke vragen, dan raden we je aan om contact met ons op te nemen, zodat wij onze adviezen kunnen aanpassen aan jouw situatie.
Meer informatie over de controles en welke onderzoeken er kunnen plaatsvinden, vind je hier.
Tijdens de zwangerschap kan het verstandig zijn om bepaalde vitamines en mineralen aan te vullen door middel van een vitaminesupplement.
Foliumzuur
Een van die belangrijke vitamines is vitamine B11 (folaat), ook wel bekend als foliumzuur. Foliumzuur speelt in het begin van de zwangerschap o.a. een rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel en in het voorkomen van neurale-buisdefecten bij het ongeboren kind. Voorbeelden van neurale buis defecten zijn een open ruggetje, een hazenlip en open gehemelte.
Foliumzuur komt van nature voor in groene groenten, volkoren producten, brood, vlees en zuivel. Het is echter lastig om de juiste hoeveelheid foliumzuur binnen te krijgen puur vanuit je voeding. Het advies is dan ook om wanneer je zwanger wilt worden, te starten met het innemen van foliumzuur door middel van een supplement. Zo’n supplement is bij de meeste drogisterijen en apotheken zonder recept verkrijgbaar. Door vanaf 4 weken voor de zwangerschap tot je ongeveer 3 maanden (12 weken) zwanger bent 0,4 – 0,5mg foliumzuur te gebruiken, kun je de kans dat je kindje een van de bovengenoemde afwijkingen ontwikkelt verkleinen met maar liefst 70%.
Je kunt er ook voor kiezen om folaat te slikken, dit is de actieve vorm van foliumzuur en wordt sneller en makkelijker opgenomen door je lichaam. We adviseren je dan merken zoals Vitals of Vitakruid te gebruiken.
Vitamine D en Omega 3
Andere belangrijke vitamines wanner je zwanger wilt worden of zwanger bent zijn vitamine D en Omega 3. Vitamine D wordt door ons lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht. Daarbij komt het van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals vette vis, vlees en eieren. Vitamine D is belangrijk voor sterke botten, tanden en spieren. Een tekort aan vitamine D kan de kans op botontkalking en spierzwakte verhogen. Bij kinderen kan een ernstig vitamine D tekort rachitis veroorzaken. Rachitis kan skeletafwijkingen veroorzaken. Tijdens de zwangerschap zou het slikken van vitamine D mogelijk de kans op een baby met een laag geboortegewicht kunnen verminderen. Vitamine D is bovendien belangrijk voor je immuunsysteem. Inname van vitamine D verkleint de kans op infecties en verkoudheden. Het advies is om dagelijks 10 mcg vitamine D te slikken.
Omega 3 draagt bij aan de hersenontwikkeling van je kindje.
Wij adviseren merken zoals Vitals of Vitakruid, omdat dit de actieve vorm van vitaminen betreft en het makkelijker en beter wordt opgenomen door je lichaam.
Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk. Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook al daarvoor. Misschien was je altijd al heel bewust bezig met je voeding. Als dat niet het geval is, is je zwangerschap wellicht een goed moment om eens kritisch te bekijken wat wel en niet verstandig is om te eten. Het is nu namelijk extra belangrijk dat je voedingspatroon gezond en gevarieerd is. Op die manier kun je zorgen dat jij en je kindje de juiste bouwstoffen binnenkrijgen. Niet alles wat je normaal eet kun je ook zomaar eten tijdens de zwangerschap. Kijk hier voor het advies van het Voedingscentrum voor welke voedingsmiddelen je nu even beter kunt mijden.
Vegetarisch of veganistisch
Ben je vegetariër of eet je enkel plantaardige producten (vegan)? Wij hebben ruime ervaring met het begeleiden van veganistische en vegetarische zwangeren.
Wanneer je een goede conditie hebt kan dit tijdens je zwangerschap en de bevalling veel voordeel opleveren. Een positieve zwangerschapstest hoeft dan ook niet te betekenen dat je moet stoppen met sporten. Was je voordat je zwanger werd al gewend om te sporten? Dan kun je hier in de meeste gevallen gewoon lekker mee doorgaan tijdens de zwangerschap.
Luisteren naar je lichaam
Het is wel van belang dat je tijdens je zwangerschap extra goed luistert naar de signalen die je lichaam je geeft. Soms kan dit betekenen dat je tijdens de zwangerschap tijdelijk een stapje terug moet doen. Die marathon die je in de planning had is wellicht niet meer zo verstandig. Wanneer je een contactsport doet, zoals basketbal of rugby, raden wij je aan om tijdens je zwangerschap een alternatieve sport te beoefenen. Vanzelfsprekend is het goed om dit met je verloskundige te bespreken.
Er zijn overigens steeds meer initiatieven om juist tijdens je zwangerschap nog lekker bezig te blijven. Informeer hiernaar bij je verloskundige.
Rook je? Drink je wel eens alcohol of gebruik je wel eens drugs? Wij adviseren je dan dringend om hiermee te stoppen zodra je een positieve zwangerschapstest hebt (en liefst al voordat je zwanger wordt). Roken, alcohol en drugs zijn schadelijk voor je ongeboren baby. Ze kunnen een negatief effect hebben op de ontwikkeling van je kindje, zowel tijdens de zwangerschap als na de geboorte. Zo verhoogt roken bijvoorbeeld de kans op een miskraam, een vroeggeboorte en een te laag geboortegewicht.
Hulp bij stoppen
Natuurlijk begrijpen we heel goed dat het lastig kan zijn om te stoppen met deze gewoontes. Mocht je hier behoefte aan hebben, dan helpen wij je graag daar waar wij kunnen. Heb dan ook geen schroom en maak het bespreekbaar tijdens de controles. Samen kunnen we dan kijken wat voor jouw situatie geschikte opties zijn. Meer weten? Klik dan op de volgende links. Roken en zwangerschap. Alcohol en zwangerschap. Drugs en zwangerschap.
Gebruikte je kort voor de zwangerschap (tot 4 weken voor de bevruchting) medicatie? Of heb je tijdens je zwangerschap medicatie nodig? Bespreek dit dan met de zorgverlener die jou de medicatie heeft voorgeschreven. Wij als verloskundigen horen dit ook heel graag zo snel mogelijk, zodat we kunnen bekijken of deze medicatie veilig gebruikt kan worden tijdens de zwangerschap.
Vanaf het prille begin, tot ca 16 weken zwangerschap kun je andere vrouwen helpen om zwanger te worden. Moeders voor Moeders is een landelijke organisatie die van urine van zwangere vrouwen inzamelt. Met behulp van die urine kan men medicatie maken voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Klik hier voor meer informatie. Wie weet kun jij iemand anders helpen om straks ook een positieve zwangerschapstest te hebben.
Ben jij zwanger? Woon je in Breda of omgeving? Zoek je een praktijk met een persoonlijke aanpak, waar veel ruimte en tijd is voor jouw vragen? Meld je dan nu aan bij onze praktijk. Dit kun je doen via het contactformulier op deze pagina. Natuurlijk mag je ons ook gewoon even bellen.
Telefonisch: 06-15462435
Op werkdagen, bij voorkeur tussen 9-17u. Voor spoedgevallen zijn we 24/7 bereikbaar.
Mail: info@verloskundigenpraktijknintu.nl We sturen binnen 24-48 uur een reactie.
Inschrijfformulier: Wat leuk! Welkom 🙂 Je krijgt binnen 24-48 uur een reactie. Onze reply komt soms in een spam-box/junkmail terecht. Check deze dus ook of bel ons even als je na die tijd nog niets hebt gehoord.