Verloskundigenpraktijk Nintu in Breda regelt met zorg en aandacht een zwangerschapsecho voor jou bij Echocentrum Focus. Echocentrum Focus in Breda staat bekend om hun deskundigheid en moderne echografische apparatuur, waardoor je zeker bent van een nauwkeurige en betrouwbare echo. Dankzij de centrale ligging kan je bij hen ook jouw zwangerschapsecho laten maken als je uit Teteringen, Bavel, Etten-Leur, Made, Prinsenbeek of omstreken komt.
In principe wordt er tijdens elke zwangerschapsecho even met de doptone, de fetoscoop of de toeter naar het hartje van je kindje geluisterd, tenzij jij andere wensen hebt.
Harttonen van de baby luisteren
Rond de twaalf weken zwangerschap is je baarmoeder al zo ver gegroeid dat die voelbaar is boven je schaambeen. Vanaf dat moment kunnen wij bij elke controle naar de harttonen van je baby luisteren. Dit kan bijvoorbeeld met een doptone. De doptone is een klein apparaatje dat op jouw buik wordt geplaatst. Het zendt ultrageluidsgolven door je baarmoeder heen, welke het signaal weerkaatsen. Zo wordt de hartslag van je kindje hoorbaar tijdens de zwangerschapsecho. Er wordt dan beoordeeld of de frequentie en het ritme kloppen. Wil je liever geen gebruik maken van de doptone? Dan kunnen we vanaf circa 26 weken zwangerschap ook met behulp van een fetoscoop of een toeter luisteren naar het hartje van de baby. Ook tijdens de bevalling kan deze methode worden gebruikt. Onder water is dit echter niet mogelijk.
Vroege zwangerschapsecho (echo intacte zwangerschap)
Tussen de zeven en tien weken zwangerschap is het mogelijk om een vroege zwangerschapsecho te laten maken. Deze zwangerschapsecho kan bijvoorbeeld worden ingepland wanneer je je veel zorgen maakt, wanneer je bloedverlies hebt gehad, of om te zien of het hartje al klopt.
Een zwangerschapsecho op deze vroege termijn wordt, indien er geen medische reden voor bestaat, door sommige instanties en onderzoekers afgeraden. Dit heeft als reden dat de celdeling van een vruchtje in de eerste weken erg snel gaat en daardoor erg kwetsbaar is. Mocht je toch behoefte hebben aan deze zwangerschapsecho, dan kunnen we deze vanzelfsprekend voor je inplannen bij het echocentrum.
Wat als je geen echo’s wil?
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je liever helemaal geen zwangerschapsecho wilt laten maken. In dat geval is het ook mogelijk om de uitgerekende datum te berekenen op basis van de eerste dag van jouw laatste menstruatie (EDLM). Een voorwaarde voor een betrouwbare uitkomst van deze berekening is wel dat je steeds een regelmatige cyclus, met een marge van maximaal 2-7 dagen had. Bij een onregelmatige cyclus kan deze marge namelijk erg verschillen, waardoor deze berekening dan niet betrouwbaar is. Uit onderzoeken blijkt dat in 40% van de gevallen waarbij de vrouw een onregelmatige cyclus had, de EDLM niet bekend is of dat de vastgestelde datum onbetrouwbaar is. Het berekenen van een betrouwbare uitgerekende datum is belangrijk om vast te stellen of de groei van je baby normaal verloopt, om eventuele onderzoeken tijdig in te zetten en om tijdens de zwangerschap te bepalen of het gaat om een premature (te vroeg geboren), voldragen of serotiene (overdragen) baby.
De dertienweken en twintigwekenecho (SEO)
Gelukkig worden de meeste kindjes gezond geboren. Maar omdat dit niet altijd het geval is en sommige afwijkingen al op een zwangerschapsecho zichtbaar zijn, kun je wanneer je ongeveer dertien weken en verder in je zwangerschap met ongeveer twintig weken zwanger bent een structureel echografisch onderzoek laten uitvoeren. Meer informatie over deze zwangerschapsecho vind je bij de uitleg over prenatale screening.
Voor iedereen uit regio Breda, Teteringen, Bavel, Etten-Leur, Made, Prinsenbeek en daarbuiten regelen wij als verloskundigenpraktijk een zwangerschapsecho bij Echocentrum Focus. Wij vertellen je graag meer over onze werkwijze en zorgen voor een persoonlijke opvolging van jou en je kindje. Neem gerust contact met ons op voor advies of een afspraak.