Verloskundigenpraktijk Nintu uit Breda

De Eerste Dagen

Wanneer jullie kindje is geboren, begint een bijzondere periode: de kraamtijd. Tijdens deze eerste periode na de geboorte van jullie kindje staat herstellen van de geboorte, het leren kennen van jullie kindje en het wennen aan elkaar en het nieuwe evenwicht in jullie gezin voorop. Wij komen natuurlijk enkele malen bij je op controle gedurende de eerste week na de bevalling, of dit nu in Breda, Oosterhout of ergens anders is.

Controle en huisbezoek na je bevalling

Na de bevalling komt de verloskundige nog verscheidene keren bij jullie thuis langs in Breda, Oosterhout of omgeving voor een controle van jou en je kindje, dit is de nacontrole. Gemiddeld zal dat zo’n 4-5 keer zijn. Ook tijdens deze kraamvisites nemen wij ruim de tijd voor jullie en de vragen die jullie hebben. We bespreken hoe het met jullie gaat, zowel lichamelijk als emotioneel gezien en geven waar nodig ondersteuning. Zo kunnen we, indien gewenst, samen met jullie kijken naar de borstvoeding. Of we kunnen jullie advies geven over het ergonomisch dragen van jullie kindje, Noortje en Natalie zijn namelijk beiden draagconsulent. Natuurlijk nemen we tijdens de controle ook de tijd om samen terug te kijken op de bevalling en om te bespreken hoe de kraamtijd voor jou en je partner voelt.

Ook voor vragen over zaken als Natuurlijk Ouderschap en natuurlijke verzorging van jullie kindje kunnen jullie bij ons terecht. Maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste natuurlijk dat jullie je kindje opvoeden op een manier die goed voelt voor jullie. Een manier van opvoeden die bij jullie levensstijl en jullie denkwijze past.

Nacontrole van je verloskundige

Wanneer jullie kindje ongeveer 6-8 weken oud is, plannen we nog een laatste afspraak. Tijdens deze nacontrole bespreekt je verloskundige zaken zoals anticonceptie en voert deze enkele kleine medische controles uit, gewoon bij jou thuis in Breda of omgeving. We nemen tijdens de controle de tijd om terug te kijken op de periode voor, tijdens en na je bevalling. Hoe hebben jullie deze periode ervaren en hoe ervaren jullie het ouderschap? Na deze nacontrole sluit de verloskundige de zorg af.

Hielprik en gehoorscreening

Rond de 5e dag na de geboorte van jullie kindje komt iemand van het consultatiebureau bij jullie thuis om de hielprik en de gehoorscreening uit te voeren. Meer informatie over de hielprik en de gehoortest vind je op de site van het RIVM. Vanzelfsprekend kunnen wij je ook voorzien van informatie over het hoe en waarom van deze twee tests.

Geboorteaangifte

Binnen 3 werkdagen na de geboorte van jullie baby dienen jullie aangifte van de geboorte te doen bij de gemeente. Meestal doet de vader van het kind deze geboorteaangifte. Indien dit niet mogelijk is, dient de aangifte te worden gedaan door iemand anders die aanwezig was bij de geboorte. Aan de aangifte van de geboorte zijn geen kosten verbonden.

Wel moet je een afspraak maken bij het gemeentehuis voordat je de geboorteaangifte kunt gaan doen. Is jullie kindje in het Amphia ziekenhuis geboren? Dan hoef je niet naar het gemeentehuis, maar kun je tijdens jullie verblijf ook in het ziekenhuis aangifte doen.

Verloskundigenpraktijk Nintu uit Breda
Verloskundigenpraktijk Nintu uit Breda

Het Consultatiebureau

Ongeveer 1 tot 2 weken na de geboorte van jullie kindje zal iemand van het consultatiebureau contact met jullie opnemen. Wanneer de kraamperiode voorbij is, neemt het consultatiebureau namelijk de zorg van ons en de kraamverzorgster over. De aanmelding bij het consultatiebureau verloopt automatisch via de gemeente. Met jullie toestemming sturen wij het consultatiebureau een bericht waarin enkele gegevens over zwangerschap en bevalling zijn vermeld. Zo weten ze al een beetje over jullie gezin.

Natuurlijk consultatiebureau

Wanneer je in Breda woont en veel affiniteit hebt met een natuurlijke opvoeding van je kindje, dan kun je er ook voor kiezen om niet naar het gewone consultatiebureau te gaan, maar om je aan te melden bij het Natuurlijk Consultatiebureau. Het Natuurlijk Consultatiebureau sluit aan bij de wens van ouders om vanuit een holistische visie naar het kind en gezin te kijken. Daarnaast geven zij complementaire adviezen en gaan ze in gesprek met ouders over complementaire zorg aan gezonde kinderen als zij dit wensen. Het uitgangspunt blijft het basispakket jeugdgezondheidszorg. Het Natuurlijk Consultatiebureau is een onderdeel van het regulier consultatiebureau. Let op: indien je hier gebruik van wilt maken, dien je jezelf hiervoor aan te melden, dit gebeurt niet automatisch.