Verloskundigenpraktijk Nintu Breda

Voorbereiding Bevalling

Tijdens je zwangerschap word je goed voorbereid op de bevalling. Zo komen wij bijvoorbeeld rond het moment dat je 35 weken zwanger bent bij jou thuis langs. Tijdens dit bezoek voeren we een reguliere controle uit en nemen we ook uitgebreid de tijd om samen met jou en je partner de bevalling voor te bespreken. Zo bespreken we wanneer je ons moet bellen en welke spullen handig zijn om in huis te halen. Bovendien nemen we tijdens dit gesprek ruim de tijd om samen jouw wensen, verwachtingen en eventuele angsten rondom de geboorte van jullie kindje te bespreken. Vanzelfsprekend geven we hierin nog enkele persoonlijke adviezen die toegespitst zijn op jouw specifieke situatie.

Het Geboorteplan

Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen en verwachtingen rondom je bevalling opschrijft. Het geeft in korte zinnen weer wat voor jou belangrijk is en hoe jij graag wil dat mensen tijdens jouw bevalling met jou omgaan.

Wellicht had je er nog niet eerder over gedacht om een geboorteplan te schrijven. Het is ook niet per se nodig. Maar het schrijven van een geboorteplan kan je wel helpen om voor jezelf helder te krijgen wat jij belangrijk vindt en wat jouw ideeën en wensen zijn ten aanzien van jouw bevalling. Je hebt namelijk veel keuzes rondom je bevalling. Zo kun je bijvoorbeeld nadenken over in wat voor sfeer of omgeving je wil bevallen, hoe je met de weeën om wilt gaan, wie je er bij wil hebben, hoe je de start met je kind wil beleven en hoeveel informatie je wilt krijgen tijdens de bevalling.

Door vooraf over deze dingen na te denken en ze op papier te zetten, kun je zelf kiezen en beter zelf de regie behouden, ook op de momenten dat je misschien zelf niet in staat bent om je wensen en voorkeuren mondeling toe te lichten of uitgebreid na te denken over verschillende opties..

Voor je verloskundige of gynaecoloog is het belangrijk om te weten wat je tijdens de bevalling verwacht en wat je van hen verwacht. Voor je bevalling bespreek je het geboorteplan dus het beste met degenen die je rondom je bevalling zullen gaan bijstaan. Bespreek het plan dus ook zeker met je partner. Door het plan samen te bespreken wordt het ook een realistisch plan. Tijdens je bevalling wissel je soms van zorgverlener, deze weet dan dankzij je geboorteplan wat voor jou belangrijk is.

Hieronder vind je een document waarin veel punten staan die je kunt meenemen voor je geboorteplan. Het is niet de bedoeling dat je elk punt overneemt in je geboorteplan, maar het document kan je wel inspiratie bieden voor het schrijven van je eigen geboorteplan. Wanneer je geboorteplan klaar is, kunnen we het bespreken tijdens het huisbezoek rond de 33-35 weken. Ben je visueel ingesteld en wil je liever een kort maar krachtig geboorteplan? Laat je dan inspireren door het visuele geboorteplan (met pictogrammen).

Verloskundigenpraktijk Nintu Breda

Positieve Geboorteverhalen

Wil je fijne, positieve geboorteverhalen lezen? Neem dan een kijkje op de website van ‘Mooie geboorteverhalen’.

Praktijkbibliotheek
Mocht je graag een boek willen lezen over zwangerschap en bevallen, voel je dan vrij om een boek uit onze praktijkbibliotheek te lenen. De bibliotheek wordt regelmatig aangevuld met interessante literatuur. Natuurlijk vertellen wij je zelf ook graag meer over de voorbereiding op de bevalling en het maken van een beval. Je bereikt ons op 06-15462435. Je kunt jezelf ook eenvoudig inschrijven bij onze praktijk in Breda.

Iedere werkdag spreekuur, ook in de avond