Verloskundigenpraktijk Nintu Breda

Voorbereiding op je bevalling in Breda

Een belangrijk moment tijdens de reguliere afspraken is ‘het bevalgesprek’. We gaan dan al jouw wensen doornemen en bereiden je op diverse situaties voor. Rond het moment dat je 33-35 weken zwanger bent staat dit gesprek op de planning. Naast een reguliere controle nemen we dan ook uitgebreid de tijd om samen met jou (en je geboortepartner) de bevalling door te bespreken. Zo bespreken we wanneer je ons moet bellen en welke spullen handig zijn om in huis te halen. Bovendien nemen we tijdens dit gesprek ruim de tijd om samen jouw wensen, verwachtingen en eventuele angsten rondom de geboorte van jullie kindje te bespreken. Vanzelfsprekend geven we hierin nog enkele persoonlijke adviezen die toegespitst zijn op jouw specifieke situatie.

Jouw geboorteplan maken

Een geboorteplan, ook wel bevalplan genoemd, maken is een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op de bevalling en deze nemen we dan ook uiterst serieus in onze praktijk in Breda. Een geboorteplan is een document waarin je jouw wensen en verwachtingen rondom je bevalling opschrijft. Het geeft in korte zinnen weer wat voor jou belangrijk is en hoe jij graag wilt dat mensen tijdens jouw bevalling met jou omgaan.

Misschien had je er nog niet eerder over gedacht om een geboorteplan te maken. Het is ook niet per se nodig maar het schrijven van een geboorteplan kan je wel helpen om voor jezelf helder te krijgen wat jij belangrijk vindt en wat jouw ideeën en wensen zijn ten aanzien van jouw bevalling. Je hebt namelijk veel keuzes rondom je bevalling. Zo kun je bijvoorbeeld nadenken over de sfeer of omgeving waarin je wilt bevallen, hoe je met de weeën om wilt gaan, wie je er bij wilt hebben, hoe je de start met je kind gaat beleven en hoeveel informatie je wilt krijgen tijdens de bevalling. Heb je bijvoorbeeld al eens nagedacht over een badbevalling?

Door vooraf over deze dingen na te denken en ze op papier te zetten, kun je zelf kiezen en beter de regie behouden. Ook op de momenten dat je misschien zelf niet in staat bent om je wensen en voorkeuren mondeling toe te lichten of uitgebreid na te denken over verschillende opties.

Voor je verloskundige of gynaecoloog is het belangrijk om te weten wat je tijdens de bevalling verwacht en wat je van hen verwacht. Als voorbereiding op de bevalling bespreek je het geboorteplan dus het beste met degenen die je rondom de bevalling zullen gaan bijstaan. Bespreek het plan dus ook zeker met je partner. Door het plan samen te bespreken wordt het ook een realistisch plan. Tijdens je bevalling wissel je soms van zorgverlener, deze weet dan dankzij je geboorteplan wat voor jou belangrijk is.

Hieronder vind je een document waarin we jou helpen met het maken van een bevalplan. Het is niet de bedoeling dat je elk punt overneemt in je geboorteplan, maar het document kan wel inspiratie bieden voor het maken van je eigen geboorteplan. Wanneer je geboorteplan klaar is, kunnen we het bespreken tijdens onze afspraak rond de 33-35 weken. Voor dit bevalgesprek plannen we extra tijd in. Ben je visueel ingesteld en wil je liever een kort maar krachtig geboorteplan? Laat je dan inspireren door het visuele geboorteplan met pictogrammen.

Verloskundigenpraktijk Nintu Breda

Positieve Geboorteverhalen

Wil je fijne, positieve geboorteverhalen lezen? Neem dan een kijkje op de website van ‘Mooie geboorteverhalen’.

Praktijkbibliotheek
Mocht je graag een boek willen lezen over zwangerschap en bevallen, voel je dan vrij om een boek uit onze praktijkbibliotheek te lenen. De bibliotheek wordt regelmatig aangevuld met interessante literatuur. Natuurlijk vertellen wij je, in onze praktijk in Breda (vlak bij Teteringen) zelf ook graag meer over de voorbereiding op de bevalling en het maken van een bevalplan. Je bereikt ons op 06-15462435. Je kunt jezelf ook eenvoudig inschrijven bij onze praktijk.

Iedere werkdag spreekuur, ook in de avond