Thuis bevallen in de regio Breda: voor- en nadelen

Wil je graag thuis bevallen, maar eerst de voor- en nadelen hiervan bespreken met een praktijk in Breda? Wanneer je geen medische indicatie voor je bevalling hebt, kun je thuis of in een geboortecentrum bevallen. Dit is een persoonlijke keuze, die je maakt aan de hand van voor- en nadelen. Voor onze verloskundigen van Verloskundigenpraktijk Nintu maakt het geen verschil waar jij bevalt. Wij begeleiden jouw bevalling van begin tot eind, zowel thuis als in het ziekenhuis. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je de plek kiest waar jij je goed voelt. Wij vertellen je graag de voor- en nadelen van thuis bevallen of in het ziekenhuis.

Je wilt thuis bevallen: wat zijn hiervan de voor- en nadelen?

Bepalen waar je wilt bevallen is een belangrijk onderdeel van het geboorteplan. In Nederland heb je de mogelijkheid om thuis in je eigen vertrouwde omgeving te bevallen. Thuis bevallen heeft diverse voor- en nadelen. Het is bewezen dat een thuisbevalling even veilig is als een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Bovendien wijst recent onderzoek uit dat bij een thuisbevalling de kans op een natuurlijke bevalling groter is, er thuis minder infecties voorkomen en de kans op een nabloeding kleiner is. Wanneer je thuis bevalt, bepaal je zelf wie er bij jouw bevalling aanwezig is en wat de sfeer in huis is. Na de geboorte van je baby zorgen de verloskundige en kraamverzorger ervoor dat alles verschoond wordt. Hierna kun je rustig bijkomen en genieten van de baby in je eigen bed.

Argumenten voor een thuisbevalling

Thuis bevallen in jouw huis komt met verschillende voor- en nadelen. We hebben een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet:

 • Je bevalt in je eigen, vertrouwde omgeving.
 • Je bepaalt zelf wie er bij de bevalling aanwezig zijn.
 • Wanneer je thuis bevalt, heb je meer kans om zelf de regie te behouden.
 • Je hoeft niet met weeën te reizen.
 • Na de bevalling kun je in je eigen bed bijkomen.
 • Er is minder kans op infecties in je eigen omgeving.
 • Bij een thuisbevalling heb je meer kans op een natuurlijke bevalling zonder medische ingrepen.

Tóch naar het ziekenhuis

Natuurlijk kan het voorkomen dat er onverhoopt tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaat en dat we samen besluiten om toch naar het ziekenhuis te verplaatsen. Dan is het fijn om, naast de voor- en nadelen van zowel het bevallen thuis, als in het ziekenhuis te kennen. In meer dan 95% van de gevallen waarbij er bij een thuisbevalling een verplaatsing naar het ziekenhuis plaatsvindt, is er geen sprake van spoed. Je kunt dan rustig met je eigen vervoer naar het ziekenhuis rijden. In minder dan 5% van de gevallen betreft het wel een spoedsituatie. Wij zullen dan een ambulance inzetten om jullie naar het ziekenhuis te vervoeren. De verloskundigen van onze praktijk zijn zo opgeleid dat ze probleemsituaties vroegtijdig kunnen signaleren en dat ze adequaat kunnen handelen in spoedgevallen. Wij hebben dan ook altijd een noodkoffer bij ons met daarin de benodigde materialen om in dit soort gevallen de eerste noodhulp te verlenen. Het is dus in veel gevallen mogelijk dat de verloskundige bij je blijft wanneer jij dat wilt. We zullen dit op dat moment altijd met je bespreken.

Bevallen in een geboortecentrum of (poliklinisch) ziekenhuis

In de regio Breda kun je thuis, poliklinisch in het ziekenhuis of op de medische verloskamers van het Amphia ziekenhuis bevallen. De poliklinische kamers zijn speciaal ingericht voor gezonde zwangere vrouwen en de natuurlijke bevalling. Zowel thuis als op de verloskamers in het Amphia kun je ook in bad bevallen. Als de bevalling begint, wachten we de eerste periode van de ontsluiting thuis af. Bij ongeveer 4-6 centimeter ontsluiting gaan wij, indien jij dit wenst, richting het ziekenhuis. Je vangt dus een deel van de ontsluitingsweeën thuis op. De bevalling zal worden begeleid door jouw eigen verloskundige en wordt geassisteerd door een kraamverzorgster van Naviva of een kraamverpleegkundige van het ziekenhuis.

Argumenten voor een bevalling in het geboortecentrum of ziekenhuis

Aan thuis bevallen zitten naast voor- ook nadelen. Hoe belangrijk je deze zaken vindt, is natuurlijk persoonlijk. Je kunt er dan ook voor kiezen om te bevallen in een geboortecentrum of ziekenhuis. Verschillende voordelen van een bevalling in het ziekenhuis zijn:

 • Bevallen in het ziekenhuis kan een veilig gevoel geven;
 • De kamers zijn sfeervol ingericht;
 • In het geval van nood hoef je je niet meer te verplaatsen.

Argumenten tegen een bevalling in het geboortecentrum kunnen zijn:

 • Je moet met weeën in de auto;
 • Je bevalt in een voor jou minder vertrouwde omgeving;
 • De kosten voor een poliklinische bevalling worden niet altijd volledig door de zorgverzekering vergoed;
 • De kans op infecties is in het ziekenhuis groter dan thuis;
 • De kans dat er een niet-noodzakelijke medische interventie wordt ingezet, of zonder dat deze de gezondheid van jou of je kindje verbeterd, is groter;
 • Je hebt meer kans dat je wordt overgedragen aan de gynaecoloog;
 • Er is minder privacy;
 • Je hebt mogelijk te maken met de wisseling van de dienst en dus nieuwe gezichten aan je zijde.

Bespreek jouw wensen met ons

Wil je met ons ontdekken wat de voor- en nadelen zijn van thuis bevallen en wat de fijnste locatie is voor jouw bevalling? Wij geven je graag meer informatie. Zo bekijken we de optie om thuis te bevallen en de optie om in het ziekenhuis te bevallen en zetten we de voor- en nadelen tegenover elkaar. Met een persoonlijk advies van onze verloskundigen weet je precies wat het beste bij jou aansluit. Neem gerust contact met ons op via 06-15462435. Je kunt jezelf ook gelijk inschrijven bij onze praktijk.

Iedere werkdag spreekuur, ook in de avond