Thuis bevallen: voor- en nadelen

Als je thuis wilt bevallen, is het belangrijk om de voor- en nadelen hiervan op een rijtje te hebben. Wanneer je geen medische indicatie voor je bevalling hebt, heb je de vrije keuze om thuis of in het geboortecentrum te bevallen. De keuze voor thuis of het geboortecentrum is een heel persoonlijke keuze. De ene vrouw voelt zich het prettigst thuis, in haar eigen vertrouwde omgeving. De andere vrouw zal zich het beste kunnen ontspannen in een ziekenhuis. Voor ons maakt het geen verschil waar jij bevalt. Wij begeleiden jouw bevalling van begin tot eind, zowel thuis als in het ziekenhuis. Uiteindelijk is het belangrijkste dat je de plek waar jíj je goed voelt, kiest voor je bevalling!

Je wilt thuis bevallen, wat zijn hiervan de voor- en nadelen?

Bepalen waar je wilt bevallen, is een belangrijk onderdeel van het geboorteplan. In Nederland heb je de mogelijkheid om thuis in je eigen vertrouwde omgeving te bevallen. Het is bewezen dat een thuisbevalling even veilig is als een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Bovendien wijst recent onderzoek uit dat bij een thuisbevalling de kans op een natuurlijke bevalling groter is, dat er thuis minder infecties voorkomen en dat de kans op een nabloeding kleiner is. Wanneer je thuis bevalt, bepaal je zelf wie er bij jouw bevalling aanwezig is en wat de sfeer in huis is. Wanneer de baby geboren is, zorgt de verloskundige er samen met de kraamverzorgster voor dat alles wordt opgeruimd, dat je bed wordt verschoond en dat jouw baby en jij worden verzorgd. Hierna kun je dan lekker bijkomen en genieten van de baby in je eigen vertrouwde bed.

Argumenten voor een thuisbevalling

Thuis bevallen komt met verschillende voor- en nadelen. We hebben een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet:

 • Je bevalt in je eigen, vertrouwde omgeving.
 • Je bepaalt zelf wie er bij de bevalling aanwezig zijn
 • Wanneer je thuis bevalt, heb je meer kans om zelf de regie te behouden.
 • Je hoeft niet met weeën te reizen.
 • Na de bevalling kun je in je eigen bed bijkomen.
 • Er is minder kans op infecties in je eigen omgeving.
 • Bij een thuisbevalling heb je meer kans op een natuurlijke bevalling zonder medische ingrepen.

Tóch naar het ziekenhuis

Natuurlijk kan het voorkomen dat er onverhoopt tijdens de bevalling toch een medische indicatie ontstaat en dat we samen besluiten om toch naar het ziekenhuis te verplaatsen. Dan is het toch fijn om, naast thuis bevallen, de voor- en nadelen van bevallen in het ziekenhuis te kennen. In meer dan 95% van de gevallen waarbij er bij een thuisbevalling toch een verplaatsing naar het ziekenhuis plaatsvindt, is er geen sprake van spoed. Je kunt dan rustig met je eigen vervoer naar het ziekenhuis rijden. In minder dan 5% van de gevallen betreft het wel een spoedsituatie. Wij zullen dan een ambulance inzetten om jullie naar het ziekenhuis te vervoeren. Alle verloskundigen in Nederland zijn zo opgeleid dat ze probleemsituaties vroegtijdig kunnen signaleren en dat ze adequaat kunnen handelen in spoedgevallen. Wij hebben dan ook altijd een noodkoffer bij ons met daarin de benodigde materialen om in dit soort gevallen de eerste noodhulp te verlenen. Het is dus in veel gevallen mogelijk dat de verloskundige bij je blijft wanneer jij dat wilt. We zullen dit op dat moment dan altijd met je bespreken.

Argumenten voor een bevalling in het geboortecentrum of ziekenhuis

Aan thuis bevallen zitten naast voordelen ook verschillende nadelen. Hoe belangrijk jij deze zaken vindt, is voor iedereen natuurlijk persoonlijk. De voordelen van een bevalling op locatie zetten we hier voor je op een rijtje:

 • Bevallen in het ziekenhuis kan een veilig gevoel geven
 • De kamers zijn sfeervol ingericht
 • In het geval van nood hoef je je niet meer te verplaatsen

Argumenten tegen een bevalling in het geboortecentrum kunnen zijn:

 • Je moet met weeën in de auto
 • Je bevalt in een voor jou minder vertrouwde omgeving
 • De kosten voor een poliklinische bevalling worden niet altijd volledig door de zorgverzekering vergoed
 • De kans op infecties in het ziekenhuis is groter dan thuis
 • De kans dat er een niet-noodzakelijke medische interventie wordt ingezet, of zonder dat deze de gezondheid van jou of je kindje verbeterd, is groter
 • Je hebt meer kans dat je wordt overgedragen aan de gynaecoloog
 • Er is minder privacy
 • Je hebt mogelijk te maken met de wisseling van de dienst en dus nieuwe gezichten aan je zijde.

Geboortecentrum of poliklinisch (ziekenhuis)
In Breda kun je in het ziekenhuis of in het geboortecentrum bevallen. Wij werken het meeste samen met het geboortecentrum van Origine en het Amphia Ziekenhuis. De kamers van Origine zijn speciaal ingericht voor gezonde zwangeren en de natuurlijke bevalling, maar beschikken tevens over alle benodigde faciliteiten. Zowel op Origine als op op de verloskamers van het Amphia kun je ook in bad bevallen.

Onze specialisten uit Breda vertellen je graag meer over thuis bevallen en de voor- en nadelen hiervan

Wil je samen met ons bekijken wat de fijnste locatie is voor jouw bevalling? Wij geven je graag meer informatie. Zo bekijken we samen de optie om thuis te bevallen en de optie om in het ziekenhuis te bevallen en zetten we de voor- en nadelen tegenover elkaar. Met een persoonlijk advies van onze verloskundigen weet je precies wat het beste bij jou aansluit. Neem gerust contact met op met onze praktijk in Breda via 06-15462435. Je kunt jezelf ook gelijk inschrijven bij onze praktijk.

Iedere werkdag spreekuur, ook in de avond