Zwangerschapscursussen

Binnen onze praktijk bereiden wij je graag goed voor op de bevalling door je te voorzien van heldere informatie. Bovendien nodigen we je uit om al tijdens de zwangerschap eens goed te onderzoeken wat jij nodig hebt om de geboorte van je kindje met vertrouwen tegemoet te gaan.

Een goede voorbereiding op de bevalling kan ervoor zorgen dat je tijdens de bevalling beter weet wat je te wachten staat en beter kan omgaan met lichamelijke veranderingen en sensaties. Waar de ene persoon graag veel theoretische en praktische informatie wil over het beloop van een bevalling, vindt een ander het wellicht prettiger om het allemaal op zich af te laten komen.

Hieronder staan methodes hoe jij je kan voorbereiden op de bevalling. We raden je daarbij ook aan om eens op te schrijven wat jouw wensen en verwachtingen rondom de bevalling zijn. Dit kan door middel van een geboorteplan.

Cursusaanbod
In de regio Breda worden verschillende cursussen aangeboden ter voorbereiding op de bevalling. Een aantal hiervan vinden plaats in onze eigen praktijkruimte. Een zwangerschapscursus is leerzaam; je krijgt informatie over zwanger zijn en bevallen. Bovendien kan een cursus ook leuk en gezellig zijn doordat je er andere zwangeren ontmoet met wie je ervaringen kunt uitwisselen. Hieronder noemen we alvast een aantal voorbeelden van cursussen die in Breda e.o. worden gegeven.

Bevallen, hoe ging dat ook alweer? (Mamakracht)
Deze praktische, ééndaagse cursus helpt je met een open en positieve blik naar de bevalling te kijken. De cursus volg je bij voorkeur samen met je geboortepartner. Michelle bespreekt in een ontspannen en ongedwongen sfeer met jullie de fases van de bevalling, geeft tips en tricks en laat voldoende ruimte voor jullie vragen. Tijdens de cursus word je er bovendien aan herinnerd:

– wat er gebeurt in je lichaam tijdens de bevalling

– welke stofjes (lees: hormonen) er vrij komen en wat de werking ervan is
– hoe je de angst-spanning-pijn spiraal kunt doorbreken

– welke bevalhoudingen en technieken je kunt gebruiken

– hoe de sterke connectie tussen ‘body & mind’ werkt

– wat je mag verwachten van je verloskundige/gynaecoloog

– het belang van het ‘eerst uur’ na de geboorte 

Tijdens de cursus ontvang je een fijne cursusmap om alles nog eens na te lezen en bovendien een goodiebag. De cursus wordt ongeveer 1 keer per maand gegeven in onze fijne praktijkruimte. Kijk voor meer informatie op de website van Mamakracht

Hypnobirthing:
De cursus Hypnobirthing helpt jou om een zo natuurlijk mogelijke bevalling te laten beleven. De cursus richt zich op het behouden van mentale en lichamelijk bewustzijn en controle tijdens de bevalling door ademhalings- en ontspanningstechnieken. Bijvoorbeeld door massage en affirmaties. Tijdens deze cursus wordt tevens de rol van de partner aandacht gegeven waardoor jullie als een team zijn tijdens de bevalling. Bij de cursus leer je de bevalling op een positieve manier te benaderen en krijg je handvatten om zo ontspannen mogelijk te zijn tijdens de bevalling. De cursus is voor zowel jou als je (geboorte)partner. Je kunt op elk moment de cursus beginnen, maar rond 20 weken wordt geadviseerd. Kijk voor meer informatie op de website van Bliss Hypnobirthing.

Cursus ‘Ontspannen Zwangerschap en bevalling’

Creëer een wekelijks moment van me-time voor jezelf, waarin je verbinding maakt met jouw lichaam en je kindje. Een rustpunt  waarin je alles los mag laten, om zo volledig te kunnen ontspannen en te genieten van het wonder in jouw buik. Lyke reikt je oefeningen aan die bijdragen aan een ontspannen zwangerschap en tevens een goede voorbereiding zijn op jouw bevalling. Ook als je nu al weet dat deze (waarschijnlijk) niet op de natuurlijke manier zal kunnen plaatsvinden. Daarnaast leert Lyke je manieren om om
te kunnen gaan met pijn en ongemak en onverwachte situaties. Elke les wordt er een stuk theorie behandel,d bijvoorbeeld over de soorten weeën, de baarmoeder, placenta en navelstreng, hormonen en de verschillende fasen van de bevalling. De lessen worden met een
liefdevolle nuchterheid gegeven, met daarin fijne
ademhalingstechnieken die bijdragen aan een vlotte ontsluiting en ontspannen bevalling.

Instromen kan al vanaf 15 weken zwangerschap tot
uiterlijk 28 weken. Op maandagavond om 19.00 uur geeft Lyke les in onze fijne praktijkruimte.
Meer informatie over de cursus vind je op de website van Happy Healthy Family

Mom in Balance

Wist je dat sporten tijdens je zwangerschap niet alleen gezond is voor jou, maar ook voor je ongeboren kindje? En dat je minder fysieke klachten ervaart en sneller herstelt van je bevalling als je een goede conditie hebt? De Zwanger workouts van Mom in Balance helpen je hierbij en zijn geschikt voor alle zwangere vrouwen, ongeacht sportachtergrond of conditie. De lessen zijn op maat gemaakt voor jouw zwangere lichaam en ontwikkeld in samenwerking met gynaecologen en bekkenbodemfysiotherapeuten.Je kunt van start gaan met de Zwanger workouts vanaf het begin van je zwangerschap en mee blijven trainen tot je uitgerekende datum. Blijf actief en voel je fit tijdens je zwangerschap met Mom in Balance! Kijk voor meer informatie op de website: Mom in Balance

Zwangerschapsyoga

Tijdens de zwangerschapsyoga staan jij en je kindje centraal. Je neemt even een momentje heel bewust de tijd voor je zwangerschap en het kindje dat in je buik groeit. Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van adem- en ontspanningsoefeningen, om soepel te worden en te blijven. Elke docent zwangerschapsyoga vult haar lessen op haar eigen wijze in. Kijk voor meer informatie op de verschillende sites:

Spinning Babies Parents Class

Een praktische en uitgebreide workshop voor zwangeren en hun partner! Een unieke, logische benadering van de zwangerschap en je bevalling. 

Samen met je partner leer je oefeningen die tijdens de zwangerschap evenwicht, flexibiliteit en stabiliteit geven aan je veranderende en groeiende lichaam. De technieken en oefeningen brengen evenwicht, balans en ruimte in je buik- bekkengebied. Dit maakt dat je je comfortabeler voelt in je lichaam tijdens de zwangerschap en minder last hebt van pijntjes en ongemakken.

Je leert om tijdens de bevalling ruimte te maken in het bekken. We kijken in deze workshop naar hoe de baby tijdens de bevalling door je bekken beweegt en hoe dat je bevalling beïnvloed. Je kunt met vertrouwen de geleerde tools gebruiken wanneer dat nodig zou zijn of wanneer het even niet zo makkelijk gaat.

Een lichaam dat in evenwicht en flexibel is reageert beter op het proces van bevallen en maakt het makkelijker om de weeen goed op te vangen. Spinning Babies® ondersteunt een fysiologische bevalling in elke setting en geeft je inzicht en vertrouwen.

Deze drie uur durende, heel praktische en hands on workshop is een zeer waardevolle aanvulling op jullie voorbereiding op de bevalling.

Je kunt het beste de workshop volgen vanaf 24 weken (tot max 42 weken) zwangerschap. Op wat voor bevalling je je ook voorbereid; thuis, in het ziekenhuis, met of zonder pijnstilling of een bevalling na een keizersnede, de workshop past bij al deze keuzes. Ook als je baby dwars of in een stuit ligt zeker aan te raden!

De cursus wordt ook regelmatig in onze fijne praktijkruimte gegeven.

Meer informatie: Doula Marlies

Proef het Leven – Voedingscoach

Laura is voedingscoach en helpt in haar eigen praktijk ‘Proef het leven’ mensen hun diepgewortelde eetproblemen te onderzoeken, verwarrend dieetadvies het raam uit te gooien en een gezonde leefstijl  te omarmen. Laura is gespecialiseerd in vrouwelijke gezondheid, voeding en leefstijl voor vrouwen (en  mannen!) rondom zwangerschap en voeding voor kinderen.⁠ 
“Als voedingscoach en mama, begrijp ik hoe belangrijk het genot van voeding is voor zowel je lichamelijke als geestelijke welzijn. Ik ben van mening dat het niet alleen gaat om  wat je eet maar dat het net zo belangrijk is  hoe je eet. Een gezonde relatie met voeding bouw je op door vertrouwen, de juiste  mindset en te genieten van voedzaam eten waar jij het meest van houdt! Ik help jou graag ontdekken hoe je gezond kan leven vanuit intuïtie en aandacht geeft aan wat er echt toe doet.”

Voor meer informatie: Proef het Leven

Stefanie de Jong – Acupunctuurpraktijk voor vrouwen

Vol passie werk ik als acupuncturist in mijn eigen praktijk. Sinds 2012 heb ik mij gespecialiseerd in acupunctuur voor vrouwen. Wat mij drijft is bewustwording brengen over de mogelijkheden om vrouwen op een natuurlijke manier te ondersteunen en te bekrachtigen in periodes van (hormonale) veranderingen.

Jouw zwangerschap, geboortereis en kraamperiode zijn momenten in je leven dat jouw lichaam onderhevig aan een heleboel veranderingen, die vaak gepaard gaan met de nodige ongemakken. Met o.a. acupunctuur, Chinese kruiden en lichaamsgerichte oefeningen werken we aan wat jij nodig hebt om in balans te zijn met je veranderende lichaam en je klachten te verhelpen. 

Denk hierbij o.a. aan de volgende aandachtsgebieden: kinderwens, zwangerschapsbegeleiding en -klachten, miskraam, stuitligging, geboortevoorbereiding en acupressuur als natuurlijke pijnbestrijding, fysiek en emotioneel herstel na de bevalling, lactatieproblemen, Rebozo massage voor mama & baby. Naast individuele sessies geef ik ook diverse cursussen en workshops in kleine groepen.

In mijn acupunctuurpraktijk voor vrouwen is elke ontmoeting uniek en compleet afgestemd op jou, vanuit het stevige fundament van de Traditionele Chinese Geneeswijze. Acupunctuur wordt (geheel of gedeeltelijk) vergoed door vrijwel alle zorgverzekeraars.

Wil je meer weten over wat ik specifiek voor jou kan betekenen? Neem dan contact met me op via 0165-631680 / info@praktijklaogong.nl of kijk op www.praktijklaogong.nl

Iedere werkdag spreekuur, ook in de avond