Samen Slapen

Eigenlijk is het heel gewoon en heel natuurlijk om samen met je baby te slapen. In onze westerse cultuur zijn we dit echter niet meer gewend. Toch zitten er veel voordelen aan om er als ouders voor te kiezen om in de nacht je baby dicht bij je te houden door samen te slapen. Een van de belangrijkste voordelen is dat (veilig) samen slapen de kans op wiegendood verkleint.

Wanneer het gaat om samen slapen worden de verschillende termen door elkaar gebruikt. Wij zetten ze hier nog even op een rijtje:

  • Bij co-sleeping (in het Nederlands ‘samen slapen’) slapen ouders en kind zo dicht bij elkaar dat ze elkaar met hun zintuigen kunnen waarnemen.
  • Bij rooming-in ligt de baby wel bij de ouders op de kamer, maar in zijn eigen bed
  • Bij bed sharing (of bedding-in) ligt je kindje bij jou in bed. Een cosleeper is een wiegje of ledikantje dat je aan de zijkant van je bed kunt bevestigen. Zo heeft de baby een eigen slaapoppervlak, maar ligt hij toch direct naast (meestal) mama

Op de website van de Amerikaanse Professor James J. McKenna vind je veel informatie over samen slapen. Deze professor heeft veel onderzoek gedaan naar (veilig) samen slapen.

Samen slapen kan ideaal zijn wanneer je borstvoeding geeft. Doordat jij en je kindje zo dicht bij elkaar slapen, merk je de hongersignalen van je kindje veel sneller. Je kunt je kindje dan direct aanleggen. Op deze manier krijgen jullie beide meer slaap.

Veilige hechting

Samen slapen biedt nog meer voordelen. Het bevordert namelijk ook de veilige hechting en binding met je kind. Deze veilige hechting vormt de basis van hoe je functioneert als mens. Door samen te slapen en door je kindje regelmatig te dragen geef je je kind continu de bevestiging dat je er bent als hij je nodig heeft. Deze bevestiging zorgt er voor dat je kind een veilige basis heeft vanuit waar hij zelfstandig de wereld zal gaan durven ontdekken.

Veilig samen slapen
Uit onderzoek blijkt dat het overgrote merendeel van de ouders op een gegeven moment een keer samen met hun kind in een bed slaapt. In onze westerse maatschappij is het echter, in tegenstelling tot een groot deel van de wereld, niet gebruikelijk om met je kind te slapen. Hierdoor ontbreekt het bij veel mensen aan de juiste kennis, waardoor er helaas veel fabels en misverstanden over samen slapen in de wereld zijn gekomen. Samen slapen kán inderdaad tot gevaarlijke situaties leiden. Daarom is het wel heel belangrijk jullie als ouders op de hoogte zijn van de ‘regels’ voor veilig samen slapen. Het is dan ook erg belangrijk dat je voordat je samen met je kindje gaat slapen, voldoende kennis opdoet over hoe je een veilige situatie kunt creëren voor jou en je kindje.

Checklist samen slapen
Ben je enthousiast en denk je er over om samen met je kind(eren) te gaan slapen? Zorg er dan voor dat je goed bent voorbereid door voldoende informatie over veilig slapen te vergaren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld de handige checklist van de website van samen slapen gebruiken.

Links:


Iedere werkdag spreekuur, ook in de avond