Verloskundigenpraktijk Nintu uit Breda

Een zwangerschapsecho laten maken in Breda

Tijdens je zwangerschap maken we enkele keren een zwangerschapsecho als onderdeel van de verschillende zwangerschapscontroles bij jouw verloskundige in Breda. De zwangerschapsecho kun je tijdens je zwangerschapscontroles laten maken bij Verloskundigenpraktijk Nintu, ook wanneer je uit Teteringen, Oosterhout of elders uit de omgeving van Breda komt. We nemen uitgebreid de tijd voor jou en je ongeboren kindje. Tijdens de zwangerschapscontroles bespreken we hoe het met je gaat en natuurlijk is er altijd ruimte en tijd voor jouw vragen.


Het doel van de zwangerschapsecho tijdens de zwangerschapscontroles

We voeren tijdens de zwangerschapscontroles diverse medische onderzoeken uit. Zo meten we je bloeddruk en voelen we aan je buik, om te controleren of je baarmoeder en je kindje goed groeien. In principe luisteren we tijdens elke zwangerschapsecho even met de doptone, de fetoscoop of de toeter naar het hartje van je kindje, tenzij jij andere wensen hebt. Tijdens de zwangerschapscontroles bespreken we ook de termijnecho, de twintigwekenecho en eventuele onderzoeken, die plaatsvinden in het ziekenhuis in Breda. We bespreken alle onderwerpen die voor jou van belang zijn. Zo kan het zijn dat we je informeren over kraamzorg, veel voorkomende zwangerschapsklachten en borstvoeding. Wil je ook graag onderzoeken laten uitvoeren? We vertellen je graag meer over de tarieven.

Frequentie van de zwangerschapscontroles

Gemiddeld zien je jouw verloskundige zo’n twaalf keer tijdens je zwangerschap, voor diverse zwangerschapscontroles en de zwangerschapsecho. In het begin zien we elkaar niet zo frequent, namelijk ongeveer elke vier weken na je eerste afspraak. Als je wat langer zwanger bent, zo rond de 27 weken, gaan we elkaar ongeveer één keer per drie weken zien voor de zwangerschapsecho. Tussen de 30 en 36 weken zien we elkaar in ieder geval elke twee weken. In deze periode komen we in principe ook altijd even bij je thuis langs om alvast eens te spreken over de bevalling. Vanaf 37 weken zien we elkaar elke week. Voel je de behoefte aan frequentere controles, of wil je juist wat minder controles? Dat is mogelijk. Samen bekijken we welke frequentie het beste bij jouw behoeften en jouw zorgpad aansluit. Hieronder vind je alvast een uiteenzetting van wat ‘standaard’ is. Misschien helpt het je/jullie om alvast een beeld te krijgen van de komende tijd en jullie eigen keuzes te maken.

Eerste trimester (0-13 weken)

Harttonen van de baby luisteren

Rond de twaalf weken zwangerschap is je baarmoeder al zo ver gegroeid dat die voelbaar is boven je schaambeen. Vanaf dat moment kunnen wij bij elke controle naar de harttonen van je baby luisteren. Dit kan bijvoorbeeld met een doptone. De doptone is een klein apparaatje dat op jouw buik wordt geplaatst. Het zendt ultrageluidsgolven door je baarmoeder heen, welke het signaal weerkaatsen. Zo wordt de hartslag van je kindje hoorbaar tijdens de zwangerschapsecho. We beoordelen dan of de frequentie en het ritme kloppen. Wil je liever geen gebruik maken van de doptone? Dan kunnen we vanaf circa 26 weken zwangerschap ook met behulp van een fetoscoop of een toeter luisteren naar het hartje van de baby. Ook tijdens de bevalling kan deze methode worden gebruikt. Onder water is dit echter niet mogelijk.

Bloeddruk meten

Bij zwangerschapscontroles komen we bij jou thuis langs en zullen wij jouw bloeddruk meten. Mocht je bloeddruk afwijkend zijn, dan kunnen wij jou hieromtrent voorzien van adviezen en tips.

Bloedonderzoek

Tussen de tien en twaalf weken van de zwangerschap wordt een bloedonderzoek verricht in het laboratorium. Doormiddel van dit onderzoek worden er afwijkingen opgespoord die van belang kunnen zijn voor jouw eigen gezondheid of die van je baby tijdens de zwangerschap en de bevalling. Er wordt gekeken naar:

  • Bloedgroep, Rhesusfactor (D en c)
  • Irregulaire antistoffen (afweerstoffen tegen andere bloedgroepen)
  • Bloedarmoede door ijzergebrek
  • Glucosegehalte
  • Aanwezigheid van infectieziekten zoals hiv, Hepatitis B en Lues

Vroege zwangerschapsecho (echo intacte zwangerschap)
Tussen de zeven en tien weken zwangerschap is het mogelijk om een vroege zwangerschapsecho te laten maken. Deze zwangerschapsecho kan bijvoorbeeld worden ingepland wanneer je je veel zorgen maakt, wanneer je bloedverlies hebt gehad, of om te zien of het hartje al klopt.

Een zwangerschapsecho op deze vroege termijn wordt, indien er geen medische reden voor bestaat, door sommige instanties en onderzoekers afgeraden. Dit heeft als reden dat de celdeling van een vruchtje in de eerste weken erg snel gaat en daardoor erg kwetsbaar is. Mocht je toch behoefte hebben aan deze zwangerschapsecho, dan kunnen we deze vanzelfsprekend voor je inplannen.


Termijnecho
Bij ongeveer twaalf weken zwangerschapsduur kan een termijnecho worden gemaakt in het ziekenhuis in Breda. Doormiddel van deze termijnecho wordt bepaald wat de uitgerekende datum is. Tijdens de termijnecho wordt jullie kindje nauwkeurig opgemeten en op basis van deze meting wordt berekend wat de uitgerekende datum is (precies veertig weken zwangerschap). Aan de hand van die uitgerekende datum kunnen wij vaststellen wanneer de uitgerekende periode is. De meeste vrouwen bevallen namelijk niet precies op de uitgerekende datum. We spreken daarom van de uitgerekende periode om te bevallen en deze ligt tussen de 37 en 42 weken zwangerschapsduur.

Ook wordt bij deze termijnecho gekeken of de innesteling van je baby op de goede plek in je baarmoeder heeft plaatsgevonden. Tot slot wordt bij de termijnecho in het ziekenhuis in Breda bekeken of het om één kindje gaat, of dat er misschien meerdere kindjes in jouw baarmoeder groeien.


Dertien-weken-echo (ETSEO)
Tussen de 12 en 14 weken kun je tegenwoordig kiezen voor de ETSEO. het ‘kleine zusje’ van de twintig-weken-echo (SEO). Net zoals bij de twintig-weken-echo wordt er gezocht naar lichamelijke afwijkingen en worden verschillende lichaamsdelen van je baby opgemeten om te bepalen of alles normaal groeit. Deze echo is ontstaan vanuit de vraag ‘Is het voor ouders prettiger om eerder (dus nog voor de twintig-weken-echo) op de hoogte te zijn van een grote afwijking bij hun baby’?

Wat als je geen echo’s wil?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je liever helemaal geen zwangerschapsecho of termijnecho wilt laten maken. In dat geval is het ook mogelijk om de uitgerekende datum te berekenen op basis van de eerste dag van jouw laatste menstruatie (EDLM). Een voorwaarde voor een betrouwbare uitkomst van deze berekening is wel dat je steeds een regelmatige cyclus, met een marge van maximaal 2-7 dagen had. Bij een onregelmatige cyclus kan deze marge namelijk erg verschillen, waardoor deze berekening dan niet betrouwbaar is. Uit onderzoeken blijkt dat in 40% van de gevallen waarbij de vrouw een onregelmatige cyclus had, de EDLM niet bekend is of dat de vastgestelde datum onbetrouwbaar is. Het berekenen van een betrouwbare uitgerekende datum is belangrijk om vast te stellen of de groei van je baby normaal verloopt, om eventuele onderzoeken tijdig in te zetten en om te bepalen tijdens de bevalling of het gaat om een premature (te vroeg geboren), voldragen of serotiene (overdragen) baby.

Verloskundigenpraktijk Nintu uit Breda

Verloskundigenpraktijk Nintu uit Breda

Tweede trimester (13-27 weken)

Uitwendig onderzoek
Vanaf de zwangerschapsduur van twaalf weken voelt de verloskundige tijdens zwangerschapscontroles aan jouw buik om de groei van de baarmoeder en dus het kindje te controleren.

Vanaf ongeveer 24 weken houden we de groei van je buik ook in de gaten met een meetlint. Het aantal centimeters dat jouw buik meet vanaf de bovenkant van je baarmoeder tot aan je schaambeen wordt elke controle uitgezet op een individuele groeicurve. Zo kunnen we goed in de gaten houden of je buik en baby mooi op hun eigen lijntje blijven doorgroeien. De groeicurve van jouw kindje is afhankelijk van een aantal factoren, zoals jouw eigen lengte en je etniciteit. Op het moment dat de groei van je baarmoeder afwijkt van deze curve, is ons advies om een groeiecho te laten maken.

Ook kunnen wij vanaf een zwangerschapsduur van ongeveer 26 weken voelen hoe de baby ligt in jouw buik.

De twintigwekenecho (SEO)
Gelukkig worden de meeste kindjes gezond geboren. Maar omdat dit niet altijd het geval is en sommige afwijkingen al op een zwangerschapsecho zichtbaar zijn, kun je wanneer je ongeveer twintig weken zwanger bent een structureel echografisch onderzoek (SEO/twintigwekenecho) laten uitvoeren. Meer informatie over deze zwangerschapsecho vind je bij de uitleg over prenatale screening.

Onderzoek naar zwangerschapsdiabetes
Het kan zijn dat je op basis van zaken uit de intake of op basis van de eerste bloedtest een verhoogde kans hebt op het ontwikkelen van zwangerschapssuiker, ook wel diabetes gravidarum genoemd. Indien dit bij jou het geval is, zal je verloskundige je hiervan op de hoogte stellen. Je komt dan in aanmerking om in het tweede of derde trimester van je zwangerschap een test te laten doen om te kijken of je inderdaad zwangerschapsdiabetes hebt. Dit testen kan op de volgende manieren:

  • De orale glucose tolerantietest (OGTT). Dit is de meest betrouwbare test. Hierbij krijg je op een nuchtere maag een glucosedrankje te drinken. Hierna wordt op drie verschillende momenten bloed bij je afgenomen om te kijken hoe het glucosegehalte in jouw bloed reageert op dit drankje. Een nadeel kan zijn dat sommige vrouwen misselijk kunnen worden van het drankje.
  • Een glucose dagcurve. Deze test is minder belastend maar helaas ook minder betrouwbaar. Bij deze test hoef je geen suikerdrankje te drinken, maar mag je de hele dag eten zoals je normaalgesproken ook zou doen. Na elke maaltijd laat je dan je bloed prikken, waarna wordt bekeken hoe jouw glucosegehalte reageert op de maaltijd. De reden dat deze test minder betrouwbaar is, is dat niet objectief is hoeveel glucose jouw normale maaltijd bevat.

Onderzoek bij Rhesus D en c dragerschap
Indien bij de eerste bloedtest is gebleken dat je bloedgroep Rhesus D en/of c negatief bent, is het advies om bij 27 weken zwangerschap nogmaals bloed te laten prikken. Doormiddel van dit bloedonderzoek wordt dan bekeken welke bloedgroep je kindje heeft en of jij mogelijk antistoffen aanmaakt die andere bloedgroepen afbreken. Dit is belangrijk om te weten, omdat de baby mogelijk een andere bloedgroep heeft dan jij. In dat geval zou het kunnen dat jij antistoffen aanmaakt tegen de bloedgroep van de baby. Indien jij antistoffen tegen Rhesus D aanmaakt, kun je een injectie met anti-D krijgen. Die helpt voorkomen dat jouw bloed het bloed van de baby afbreekt. Bij Rhesus c bestaat deze injectie niet. In dat geval wordt het bloed nauwkeurig in de gaten gehouden om de eventuele opbouw van antistoffen te controleren.

Derde trimester (vanaf 28 weken)

De ligging van je baby
Vanaf ongeveer 26 weken zwangerschap kunnen wij door met onze handen aan je buik te voelen, beoordelen hoe je kindje in jouw buik ligt. Uit onderzoek is gebleken dat het beter is om niet routinematig bij elke zwangere vrouw een liggingsecho te maken, maar om dit enkel op indicatie te doen. Hierdoor zijn er minder liggingsafwijkingen ten tijde van de bevalling. Indien er vanaf 34 weken twijfel is over een hoofdligging, adviseren wij je om een liggingsecho te laten maken en zullen wij deze in overleg met jou inplannen.

Onderzoek naar ijzergebrek
Bij het bloedonderzoek op twaalf weken wordt jouw ijzergehalte gemeten. Rond de dertig weken zwangerschap wordt jouw ijzergehalte nogmaals bepaald. Op dit moment van de zwangerschap is jouw ijzergehalte namelijk op het laagste punt en bestaat de kans dat er sprake is van ijzergebrek in jouw bloed. Indien dit inderdaad het geval is, kun je jezelf nog (laten) behandelen tegen dit ijzergebrek, zodat je ijzergehalte tegen je bevalling weer voldoende is. Een ijzergebrek kan worden behandeld doormiddel van aanpassingen in je voeding, of door ijzermedicatie. Je verloskundige kijkt met jou naar wat voor jou de beste optie is. Ben je ook benieuwd naar de controles na je bevalling? Ook hierover vertellen we je graag meer tijdens een afspraak.

Verloskundigenpraktijk Nintu uit Breda

Inschrijven






Schrijf je in voor persoonlijke begeleiding voor, tijdens en ná je bevalling

Wij bieden ondersteuning tijdens de zwangerschap aan zwangere vrouwen uit Breda en de wijde omgeving. Ben je op zoek naar een verloskundigenpraktijk nabij Teteringen? Ook dan reken je op ons kleinschalige team. Wil je graag door ons begeleid worden tijdens de zwangerschapscontroles? Schrijf jezelf dan in via het inschrijfformulier. Wij staan zowel voor, tijdens als na je bevalling voor je klaar met onze professionele zwangerschapsbegeleiding.

Telefonisch: 06-15462435

Op werkdagen, bij voorkeur tussen 9-17u. Voor spoedgevallen zijn we 24/7 bereikbaar.

Mail: info@verloskundigenpraktijknintu.nl Je ontvangt binnen 24-48 uur een reactie.

Inschrijfformulier: Wat leuk! Welkom 🙂 Je krijgt binnen 24-48 uur een reactie. Onze reply komt soms in een spam-box/junkmail terecht. Check deze dus ook of bel ons even als je na die tijd nog niets hebt gehoord.

Iedere werkdag spreekuur, ook in de avond