Reguliere Onderzoeken

Zwangerschapscontroles

Tijdens je zwangerschap kom je regelmatig op controle bij de verloskundige. Elke zwangerschapscontrole nemen we ruim de tijd voor jou en je kindje. We bespreken hoe het met je gaat en natuurlijk is er altijd tijd en ruimte voor jouw vragen.

Ook voeren we wat kleine medische controles uit. Zo meten we je bloeddruk en voelen we aan je buik om te controleren of je baarmoeder en je kindje goed groeien. In principe luisteren we elke controle even met de doptone, de fetoscoop of de toeter naar het hartje van je kindje, tenzij jij andere wensen hebt.

Elke controle nemen we de tijd om onderwerpen te bespreken die op dat moment van belang zijn. Zo kan het zijn dat we je informeren over kraamzorg, over borstvoeding, of dat we alvast bespreken hoe jij je bevalling voor je ziet. 

Vanzelfsprekend bespreken we ook de diverse onderzoeken (zoals bijvoorbeeld de NIPT, de vroege echo, de termijnecho, of de 20 weken echo) die tijdens de zwangerschap kunnen plaatsvinden. Wil je meer informatie over de prenatale testen die er kunnen worden uitgevoerd? Kijk dan op ‘Onderzoek van mijn ongeboren kind’. Wil je graag weten welke onderzoeken wel en niet worden vergoed, kijk dan onderaan de website bij ‘Tarieven’.

Frequentie van de zwangerschapscontroles

Gemiddeld zien we elkaar zo’n 12 keer tijdens je zwangerschap. In het begin zien we elkaar niet zo heel frequent, namelijk ongeveer elke 4 weken. Als je wat verder zwanger bent, zo rond de 27 weken, gaan we elkaar ongeveer 1 keer per 3 weken zien. Tussen de 30 en 36 weken zien we elkaar in ieder geval elke 2 weken. In deze periode komen we in principe ook altijd even bij je thuis langs om alvast eens te spreken over de bevalling. Vanaf 37 weken zien we elkaar elke week e

Voel je de behoefte aan frequentere controles, of wil je juist wat minder controles? Ook dat kan. Samen bekijken we welke frequentie het beste bij jouw behoeften en jouw zorgpad aansluit.

Hieronder alvast een uiteenzetting van wat ‘standaard’ is. Misschien helpt het je/jullie om alvast een beeld te krijgen van de komende tijd en jullie eigen keuzes te maken.

Eerste trimester (0-13 weken)

Harttonen van de baby luisteren
Rond de 12 weken zwangerschap is je baarmoeder al zo ver gegroeid dat hij voelbaar is boven je schaambeen. Vanaf dat moment kunnen wij elke controle naar de harttonen van je baby luisteren. Dit kan bijvoorbeeld met een doptone. De doptone is een klein apparaatje dat op jouw buik wordt geplaatst. Het zendt ultrageluidsgolven door je baarmoeder heen, welke het signaal weerkaatsen. Zo wordt de hartslag van je kindje hoorbaar.

Elk bezoek aan de verloskundige kunnen wij de harttonen van jullie baby beluisteren. We beoordelen dan of de frequentie en het ritme kloppen. Wil je liever geen gebruik maken van de doptone? Dan kunnen we vanaf circa 26 weken zwangerschap ook met behulp van een fetoscoop of een toeter luisteren naar het hartje van de baby. Ook tijdens de bevalling kan deze methode worden gebruikt. Onder water is dit echter niet mogelijk. 

Bloeddruk meten
Elke controle zullen wij jouw bloeddruk meten. Mocht je bloeddruk afwijkend zijn van normaal, dan kunnen wij jou hieromtrent voorzien van adviezen en tips.

Bloedonderzoek
Tussen de 10 en 12 weken van de zwangerschap wordt een bloedonderzoek verricht. Door middel van deze screening kunnen wij afwijkingen opsporen die van belang kunnen zijn voor jouw eigen gezondheid of die van je baby tijdens de zwangerschap en de bevalling. Er wordt gekeken naar:

  • Bloedgroep, Rhesusfactor (D en c)
  • Irregulaire antistoffen (afweerstoffen tegen andere bloedgroepen)
  • bloedarmoede door ijzergebrek
  • Glucosegehalte
  • Aanwezigheid van infectieziekten zoals HIV, Hepatitis B en Lues

Kijk voor meer informatie over het bloedonderzoek op De Verloskundige

Vroege echo (echo intacte zwangerschap)

Tussen de 7 en 10 weken zwangerschap is het mogelijk om een vroege echo te laten maken. Deze echo kan bijvoorbeeld worden ingepland wanneer je je veel zorgen maakt, wanneer je bloedverlies hebt gehad, of om te zien of het hartje al klopt.

Een echo op deze vroege termijn wordt, indien er geen medische reden voor bestaat, door sommige instanties en onderzoekers afgeraden. Dit heeft als reden dat de celdeling van een vruchtje in de eerste weken erg snel gaat en daardoor erg kwetsbaar is. Mocht je toch behoefte hebben aan deze echo, dan kunnen we deze vanzelfsprekend voor je inplannen.


Termijnecho
Bij ongeveer 12 weken zwangerschapsduur kan een termijnecho worden gemaakt. Door middel van deze echo wordt bepaald wat de uitgerekende datum is. Tijdens deze echo wordt jullie kindje nauwkeurig opgemeten en op basis van deze meting wordt berekend wat de uitgerekende datum is (precies 40 weken zwangerschap). Aan de hand van die uitgerekende datum kunnen wij vaststellen wanneer de uitgerekende periode is. De meeste vrouwen bevallen namelijk niet precies op de uitgerekende datum. We spreken daarom van de uitgerekende periode om te bevallen en deze ligt tussen de 37 en 42 weken zwangerschapsduur.

Ook wordt bij deze echo gekeken of de innesteling van je baby op de goede plek (in je baarmoeder) heeft plaatsgevonden. Tot slot wordt bij deze echo bekeken of het om één kindje gaat, of dat er misschien meerdere kindjes in jouw baarmoeder groeien.

Wat als je geen echo’s wil?
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je liever helemaal geen echo’s wilt laten maken. In dat geval is het ook mogelijk om de uitgerekende datum te berekenen op basis van de eerste dag van jouw laatste menstruatie (EDLM). Een voorwaarde voor een betrouwbare uitkomst van deze berekening is wel dat je steeds een regelmatige cyclus, met een marge van maximaal 2-7 dagen had. Bij een onregelmatige cyclus kan deze marge namelijk erg verschillen, waardoor deze berekening dan niet betrouwbaar is. Uit onderzoeken blijkt dat in 40% van de gevallen waarbij de vrouw een onregelmatige cyclus had, de EDLM niet bekend is of dat de vastgestelde datum onbetrouwbaar is. Het berekenen van een betrouwbare uitgerekende datum is belangrijk om vast te stellen of de groei van je baby normaal verloopt, om eventuele onderzoeken tijdig in te zetten en om te bepalen tijdens de bevalling of het gaat om een premature (te vroeg geboren), voldragen of serotiene (overdragen) baby.

Tweede trimester (13-27 weken)

Uitwendig onderzoek
Vanaf de zwangerschapsduur van 12 weken voelt de verloskundige elke controle aan jouw buik om de groei van de baarmoeder en dus het kindje te controleren.

Vanaf ongeveer 24 weken houden we de groei van je buik ook in de gaten met een meetlint. Het aantal centimeters dat jouw buik meet vanaf de bovenkant van je baarmoeder tot aan je schaambeen wordt elke controle uitgezet op een individuele groeicurve. Zo kunnen we goed in de gaten houden of je buik en baby mooi op hun eigen lijntje blijven doorgroeien. De groeicurve van jouw kindje is afhankelijk van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld jouw eigen lengte en je etniciteit. Op het moment dat groei van je baarmoeder afwijkt van deze curve is ons advies om een groeiecho te laten maken.

Ook kunnen wij vanaf een zwangerschapsduur van ongeveer 26 weken voelen hoe de baby ligt in jouw buik.

De 20 weken echo (SEO)

Gelukkig worden de meeste kindjes gezond geboren. Omdat dit niet altijd het geval is en sommige afwijkingen al op een echo zichtbaar zijn, kun je wanneer je ongeveer 20 weken zwanger bent een structurele echografisch onderzoek (SEO / 20 weken echo) laten uitvoeren. Meer informatie over deze echo vind je bij de uitleg over prenatale screening.

Onderzoek naar zwangerschapsdiabetes
Het kan zijn dat je op basis van zaken uit de intake of op basis van de eerste bloedtest een verhoogde kans hebt op het ontwikkelen van zwangerschapssuiker (diabetes gravidarum). Indien dit bij jou het geval is, zal je verloskundige je hiervan op de hoogte stellen. Je komt dan in aanmerking om in het tweede of derde trimester van je zwangerschap een test te laten doen om te kijken of je inderdaad zwangerschapsdiabetes hebt. Dit testen kan op de volgende manieren.
De meest betrouwbare test is de orale glucose tolerantietest (OGTT). Hierbij krijg je op een nuchtere maag een glucosedrankje te drinken. Hierna wordt op 3 verschillende momenten bloed bij je afgenomen om te kijken hoe het glucosegehalte in jouw bloed reageert op dit drankje. Een nadeel kan zijn dat sommige vrouwen misselijk kunnen worden van het drankje.

Een alternatief voor de OGTT is een glucose dagcurve. Deze test is minder belastend maar helaas ook minder betrouwbaar. Bij deze test hoef je geen suikerdrankje te drinken, maar mag je de hele dag eten zoals je normaal gesproken ook zou doen. Na elke maaltijd ga je dan je bloed laten prikken en bekijkt men hoe jouw glucosegehalte reageert op de maaltijd. De reden dat deze test minder betrouwbaar is, is dat niet objectief is hoeveel glucose jouw normale maaltijd bevat.

Onderzoek bij Rhesus D en c dragerschap:
Indien bij de eerste bloedtest is gebleken dat je bloedgroep Rhesus D en/of c negatief bent, is het advies om bij 27 weken zwangerschap nogmaals bloed te laten prikken. Door middel van dit bloedonderzoek wordt dan bekeken welke bloedgroep je kindje heeft en of jij mogelijk antistoffen aanmaakt die andere bloedgroepen afbreken. Dit is belangrijk om te weten, omdat de baby mogelijk een andere bloedgroep heeft dan jij. In dat geval zou het kunnen dat jij antistoffen aanmaakt tegen de bloedgroep van de baby. Indien jij antistoffen tegen Rhesus D aanmaakt, kun je een injectie met anti-D krijgen. Die helpt voorkomen dat jouw bloed het bloed van de baby afbreekt. Bij Rhesus c bestaat deze injectie niet. In dat geval wordt het bloed nauwkeurig in de gaten gehouden om de eventuele opbouw van antistoffen te controleren.

Derde trimester (vanaf 28 weken)

De ligging van je baby
Vanaf ongeveer 26 weken zwangerschap kunnen wij door met onze handen aan je buik te voelen, beoordelen hoe je kindje in jouw buik ligt. Uit onderzoek is gebleken dat het beter is om niet routinematig bij elke zwangere vrouw een liggingsecho te maken, maar om dit enkel op indicatie te doen. Hierdoor zijn er minder liggingsafwijkingen ten tijde van de bevalling. Indien er vanaf 34 weken twijfel is over een hoofdligging, adviseren wij je om een liggingsecho te laten maken en zullen wij deze in overleg met jou inplannen.

Onderzoek naar ijzergebrek
Bij het bloedonderzoek op 12 weken wordt jouw ijzergehalte gemeten. Rond de 30 weken zwangerschap wordt jouw ijzergehalte nogmaals bepaald. Op dit moment van de zwangerschap is jouw ijzergehalte namelijk op het laagste punt en bestaat de kans dat er sprake is van ijzergebrek in jouw bloed. Indien dit inderdaad het geval is, kun je je nog (laten) behandelen tegen dit ijzergebrek, zodat je ijzergehalte tegen je bevalling weer voldoende is. Een ijzergebrek kan worden behandeld door middel van aanpassingen in je voeding, of door ijzermedicatie. Je verloskundige kijkt samen met jou naar wat voor jou de beste optie is.

Inschrijven


Ben jij zwanger? Woon je in Breda of omgeving? Zoek je een praktijk met een persoonlijke aanpak, waar veel ruimte en tijd is voor jouw vragen? Meld je dan nu aan bij onze praktijk. Dit kun je doen via het contactformulier op deze pagina. Natuurlijk mag je ons ook gewoon even bellen.

Telefonisch: 06-15462435

Op werkdagen, bij voorkeur tussen 9-17u. Voor spoedgevallen zijn we 24/7 bereikbaar.

Mail: info@verloskundigenpraktijknintu.nl Je ontvangt binnen 24-48 uur een reactie.

Inschrijfformulier: Wat leuk! Welkom 🙂 Je krijgt binnen 24-48 uur een reactie. Onze reply komt soms in een spam-box/junkmail terecht. Check deze dus ook of bel ons even als je na die tijd nog niets hebt gehoord.

Iedere werkdag spreekuur, ook in de avond