Kraamzorg

8-10 dagen hulp

Om jullie die eerste periode op weg te helpen, krijgen jullie de eerste 8 tot 10 dagen hulp van een kraamverzorgster. Gewoon in je eigen vertrouwde omgeving.

De kraamverzorgster biedt je ondersteunende hulp bij jouw eigen verzorging en die van jullie baby. Ook voert zij enkele medische controles uit bij moeder en kind. Zo controleert zij onder andere jouw bloedverlies, het samentrekken van je baarmoeder en het gewicht en temperatuur van je baby. Ook kan zij je ondersteuning bieden bij de opstart van de borstvoeding.

Mocht de kraamverzorgster een probleem signaleren, dan zal zij dat aan ons laten weten en kan ze met ons overleggen. Samen bekijken we dan hoe we jullie weer verder op pad kunnen helpen.

Wanneer er tijd over is, neemt de kraamverzorgster jullie ook enkele licht huishoudelijke taken uit handen. Zo hebben jullie meer tijd om bij te komen, te wennen en te herstellen.

Kraamzorg wordt voor een groot deel vergoed vanuit de basisverzekering. Wel vraagt de kraamzorg een eigen bijdrage welke niet wordt vergoed vanuit de verzekering. Raadpleeg jouw verzekering om te achterhalen hoe hoog jouw eigen bijdrage is.

Welke kraamzorg kies je

Voor de kraamzorginstanties is het belangrijk dat ze per periode weten hoeveel vrouwen gebruik willen maken van hun diensten. Daarom vragen zij je om je al vroeg in de zwangerschap aan te melden (tussen de 12 – 16 weken). In Breda en omgeving werken wij goed samen met diverse kraamzorgorganisaties. Bezoek de websites van de kraamzorginstanties eens om te kijken welke organisatie jou aanspreekt.

Het is belangrijk om een kraamverzorgster te hebben die goed aansluit op je verloskundige zorg en natuurlijk op jouw wensen en verwachtingen. Daarom raden wij kleinschalige kraamzorginstanties aan. Wil je hier graag gebruik van maken, vraag er dan gerust even naar tijdens een van je controles.