De Eerste Dagen

Wanneer jullie kindje is geboren, begint een bijzondere periode: de kraamtijd. Tijdens deze eerste periode na de geboorte van jullie kindje staat herstellen van de geboorte, het leren kennen van jullie kindje en het wennen aan elkaar en het nieuwe evenwicht in jullie gezin voorop.

De verloskundige op bezoek

Tijdens je kraambed komen wij nog enkele malen bij je op bezoek. Gemiddeld zal dat zo’n 4-5 keer zijn. Ook tijdens deze bezoeken nemen wij ruim de tijd voor jullie en de vragen die jullie hebben. We bespreken hoe het met jullie gaat, zowel lichamelijk als emotioneel gezien en geven waar nodig ondersteuning. Zo kunnen we, indien gewenst, samen met jullie kijken naar de borstvoeding. Of we kunnen jullie advies geven over het ergonomisch dragen van jullie kindje (Noortje en Natalie zijn beiden draagconsulent). Natuurlijk nemen we ook de tijd om samen terug te kijken op de bevalling en om te bespreken hoe de kraamtijd voor jou en je partner voelt.

Ook voor vragen over zaken als Natuurlijk Ouderschap en natuurlijke verzorging van jullie kindje kunnen jullie bij ons terecht. Maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste natuurlijk dat jullie je kindje opvoeden op een manier die goed voelt voor jullie. Een manier van opvoeden die bij júllie levensstijl en júllie denkwijze past.

Nacontrole

Wanneer jullie kindje ongeveer 6-8 weken oud is, plannen we nog een laatste afspraak. Tijdens deze afspraak bespreken we zaken zoals anticonceptie en voeren we enkele kleine medische controles uit. We nemen de tijd om terug te kijken op de zwangerschap, bevalling en de kraamtijd.  Hoe hebben jullie deze periode ervaren en hoe ervaren jullie het ouderschap? Na deze nacontrole sluiten we de zorg af.

Hielprik en gehoorscreening

Rond de 5e dag na de geboorte van jullie kindje kom iemand van Naviva bij jullie thuis om de hielprik en de gehoorscreening uit te voeren. Meer informatie over de hielprik en de gehoortest vind je op hun site. Vanzelfsprekend kunnen wij je ook voorzien van informatie over het hoe en waarom van deze twee tests. Klik voor meer informatie over de hielprik en de gehoorscreening

Geboorte-aangifte

Binnen drie werkdagen na de geboorte van jullie baby dienen jullie aangifte van de geboorte te doen bij de gemeente. Meestal doet de vader van het kind deze geboorte-aangifte. Indien dit niet mogelijk is dient de aangifte te worden gedaan door iemand anders die aanwezig was bij de geboorte. Aan de aangifte van de geboorte zijn geen kosten verbonden.

Wel moet je een afspraak maken bij het gemeentehuis voordat je de geboorte aangifte kunt gaan doen. Is jullie kindje in het Amphia ziekenhuis of in Origine geboren? Dan hoef je niet naar het gemeentehuis, maar kun je tijdens jullie verblijf ook in het ziekenhuis aangifte doen.

Het Consultatiebureau

Ongeveer één tot twee weken na de geboorte van jullie kindje zal iemand van het consultatiebureau contact met jullie opnemen. Wanneer de kraamperiode voorbij is, neemt het consultatiebureau namelijk de zorg van ons en de kraamverzorgster over. De aanmelding bij het consultatiebureau verloopt automatisch via de gemeente. Met jullie toestemming sturen wij het consultatiebureau een bericht waarin enkele gegevens over zwangerschap en bevalling zijn vermeld. Zo weten ze al een beetje wat over jullie gezin.

Natuurlijk consultatiebureau

Wanneer je in Breda woont en veel affiniteit hebt met een natuurlijke opvoeding van je kindje, dan kun je er ook voor kiezen om niet naar het gewone consultatiebureau te gaan, maar om je aan te melden bij het Natuurlijk Consultatiebureau. Het Natuurlijk consultatiebureau sluit aan bij de wens van ouders om vanuit een holistische visie naar het kind/gezin te kijken. Daarnaast geven zij complementaire (aanvullende) adviezen en gaan ze in gesprek met ouders over complementaire zorg aan gezonde kinderen als zij dit wensen. Het uitgangspunt blijft het basispakket jeugdgezondheidszorg. Het Natuurlijk Consultatiebureau is een onderdeel van het regulier consultatiebureau. Let op: indien je hier gebruik van wilt maken, dien je je hier zelf voor aan te melden, dit gebeurt niet automatisch.