Thuis Of In Het Ziekenhuis?

Wanneer je geen medische indicatie voor je bevalling hebt, heb je de vrije keuze om thuis of in het geboortecentrum te bevallen.  De keuze voor thuis of het geboortecentrum is een heel persoonlijke keuze. De ene vrouw voelt zich het prettigst thuis, in haar eigen vertrouwde omgeving. De andere vrouw zal zich het beste kunnen ontspannen in het geboortecentrum. Voor ons maakt het geen verschil waar jij bevalt. Wij begeleiden jouw bevalling zowel thuis als in het geboortecentrum van begin tot eind. En uiteindelijk is het belangrijkste dat je voor je bevalling kiest voor de plek waar jíj je goed voelt.

Soms ontstaat er tijdens de bevalling een medische situatie en wil je overgedragen worden aan het ziekenhuis. Ook dan is het in veel gevallen mogelijk dat de verloskundige bij je blijft wanneer jij dat wilt. We zullen dit op dat moment dan altijd met je bespreken.

Thuis
In Nederland heb je de mogelijkheid om thuis, in je eigen vertrouwde omgeving te bevallen. Het is bewezen dat een thuisbevalling even veilig is als een poliklinische bevalling in het ziekenhuis. Bovendien wijst recent onderzoek uit dat bij een thuisbevalling de kans op een natuurlijke bevalling groter is, dat er thuis minder infecties voorkomen en dat de kans op een nabloeding kleiner is.

Wanneer je thuis bevalt bepaal je zelf wie er bij jouw bevalling aanwezig is en wat de sfeer in huis is. Wanneer de baby geboren is, zorgt de verloskundige er samen met de kraamverzorgster voor dat alles wordt opgeruimd, dat je bed wordt verschoond en dat je baby en jij worden verzorgd. Hierna kun je dan lekker bijkomen en genieten van de nieuwe baby in je eigen vertrouwde bed.

Natuurlijk kan het voorkomen dat er onverhoopt tijdens de bevalling toch een medische indicatie ontstaat en dat we samen besluiten om toch naar het ziekenhuis te verplaatsen. In meer dan 95% van deze gevallen is er dan geen sprake van spoed en kun je rustig met je eigen vervoer richting het ziekenhuis rijden. In minder dan 5% van de gevallen betreft het wel een spoedsituatie. Wij zullen dan een ambulance inzetten om jou naar het ziekenhuis te vervoeren. Alle verloskundigen in Nederland zijn zo opgeleid dat ze probleemsituaties vroegtijdig kunnen signaleren en dat ze adequaat kunnen handelen in spoedgevallen. Wij hebben dan ook altijd een noodkoffer bij ons met daarin de benodigde materialen om in dit soort gevallen de eerste noodhulp te verlenen


Argumenten voor een thuisbevalling:

 • je bevalt in je eigen, vertrouwde omgeving
 • je bepaalt zelf wie er bij de bevalling aanwezig zijn
 • wanneer je thuis bevalt heb je meer kans om zelf de regie te behouden
 • je hoeft niet met weeën in de auto
 • na de bevalling kun je in je eigen bed bijkomen
 • er is minder kans op infecties in je eigen omgeving
 • bij een thuisbevalling heb je meer kans op een natuurlijke bevalling zonder medische ingrepen

Geboortecentrum of poliklinisch (ziekenhuis)
In Breda kun je in het ziekenhuis of in het geboortecentrum bevallen. Wij werken het meeste samen met het geboortecentrum van Origine en het Amphia Ziekenhuis. De kamers van Origine zijn speciaal ingericht voor gezonde zwangeren en de natuurlijke bevalling, maar beschikken tevens over alle benodigde faciliteiten. Zowel op Origine als op op de verloskamers van het Amphia kun je ook in bad bevallen.

Als de bevalling begint wachten we de eerste periode van de ontsluiting thuis af. Bij ongeveer 4-6 centimeter ontsluiting gaan wij richting het geboortecentrum of het ziekenhuis. Je vangt dus een deel van de ontsluitingsweeën thuis op. De bevalling zal worden begeleid door jouw eigen verloskundige en wordt geassisteerd door een kraamverzorgende van Origine of van het ziekenhuis..

Argumenten voor een bevalling in het geboortecentrum of ziekenhuis zijn:

 • bevallen in het ziekenhuis geeft een veilig gevoel
 • de kamers zijn sfeervol ingericht
 • in het geval van nood hoef je je niet meer te verplaatsen

Argumenten tegen een bevalling in het geboortecentrum kunnen zijn:

 • je moet met weeën in de auto
 • je bevalt in een voor jou minder vertrouwde omgeving
 • de kosten voor een poliklinische bevalling worden niet altijd volledig door de zorgverzekering vergoed
 • de kans op infecties in het ziekenhuis is groter dan thuis
 • de kans dat er een niet noodzakelijke medische interventie wordt ingezet, of zonder dat deze de gezondheid van jou of je kindje verbetert is groter
 • je hebt meer kans dat je wordt overgedragen aan de gynaecoloog
 • minder privacy
 • je hebt, mogelijk te maken met de wisseling van de dienst en dus nieuwe gezichten aan je zijde

Iedere werkdag spreekuur, ook in de avond