Borst- of Flesvoeding

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat borstvoeding (moedermelk) de beste voeding is voor een pasgeboren baby. Flesvoeding is een alternatief. Maar er is geen ‘foute’ keuze, uiteindelijk gaat het er om wat bij jullie en jullie situatie past. Wel vinden we het belangrijk dat je de keuze voor de voeding voor je kindje maakt op basis van goede en volledige informatie. Daarom nemen we al tijdens de zwangerschap de tijd om uitgebreid de voor- en nadelen van zowel borst- als flesvoeding met je te bespreken.

Borstvoeding

Wil je borstvoeding gaan geven? Dan is het streven om direct na de geboorte van jullie kindje het kindje op jouw borst te leggen. Op deze manier geef je je kindje de kans om binnen het eerste uur na de geboorte al eens een poging te doen om uit je borst te drinken. Borstvoeding is een prachtig natuurlijk fenomeen. Toch is het niet zo dat elke baby direct goed aan de borst drinkt. Maar oefening baart kunst. En met wat geduld en wat hulp van de kraamverzorgster en ons als verloskundigen komt de borstvoeding vaak binnen enkele dagen goed op gang.

Wanneer je borstvoeding wilt gaan geven, kan het handig zijn om je hier al tijdens de zwangerschap op voor te bereiden. Dit kan bijvoorbeeld door informatie op te zoeken op speciale internetsites, zoals die van LLLVBN, op of Borstvoeding.com. Maar je kunt ook boeken lezen zoals bijvoorbeeld ‘Het nieuwe borstvoedingsboek’, welke je kunt lenen uit onze praktijkbibliotheek.

Cursus, café en lactatiekundige

Ook worden er in de regio diverse borstvoedingscursussen georganiseerd. Tijdens deze cursussen wordt in 1-3 bijeenkomsten besproken hoe je de baby goed aan de borst legt. Ook krijg je uitleg over de hongersignalen van je kindje en worden een aantal veel voorkomende problemen besproken. Vaak is er ook aandacht voor de combinatie borstvoeding en werken voor wanneer je bevallingsverlof weer voorbij is.

In Breda en omgeving worden borstvoedingscafé’s en mamacafé’s georganiseerd. Vaak is hierbij een lactatiekundige aanwezig, die je op dat moment kan helpen met korte vragen en adviezen rondom de borstvoeding. Voor wat grotere vragen of wanneer je wilt dat de lactatiekundige eens bij je langskomt, maak je het beste een afspraak.

Flesvoeding

Kies je er voor om flesvoeding te geven? Ook dan is het handig om je hier al tijdens de zwangerschap op voor te bereiden. Zo kun je alvast wat flesjes en flessenspenen in huis halen. Soms heeft een kindje namelijk moeite met het drinken uit een bepaalde soort fles en drinkt het wel goed uit een andere fles. Uitproberen wat bij jullie kindje past, is dus zeker aan te raden.  Een (magnetron)sterilisator en flessenborstel zijn praktisch om aan te schaffen. En natuurlijk een eerste pak flesvoeding.