VOORBEREIDING OP DE BEVALLING:

Wij vinden het belangrijk om je al tijdens de zwangerschap goed voor te bereiden op de bevalling. Daarom komen wij rond het moment dat je 35 weken zwanger bent bij jou thuis langs om je bevalling en je geboorteplan uitgebreid door te bespreken.

Tijdens dit gesprek nemen we ruim de tijd om samen jouw wensen, verwachtingen en eventuele angsten rondom de geboorte van jullie kindje te bespreken. We bespreken we de algemeen geldende adviezen rondom wanneer het in ieder geval verstandig is om te gaan bellen. Vanzelfsprekend geven we hierin nog enkele persoonlijke adviezen die toegespitst zijn op jouw specifieke situatie.

We vinden het belangrijk dat tijdens dit gesprek je partner ook aanwezig is. Door zo uitgebreid met elkaar te spreken weten we wat voor jullie belangrijk is en kunnen wij onze zorg daar zo goed mogelijk op afstemmen.

Geboorteplan:

Veel vrouwen vinden het prettig om zich op de aanstaande bevalling voor te bereiden door middel van het maken van een geboorteplan. Tijdens het maken van een geboorteplan ga je alvast goed nadenken over hoe jij bepaalde zaken het liefst zou willen zien tijdens jouw bevalling. Zo kun je bijvoorbeeld nadenken over de plaats waar je wilt bevallen, wie je wilt dat er aanwezig is tijdens de bevalling. Wie pakt jullie kindje aan, jijzelf of je partner? Wie knipt de navelstreng door? En wanneer dan? Wil je dat er foto’s gemaakt worden, of misschien zelfs een video? Wil je muziek op de achtergrond, of juist absolute stilte? Maar ook kun je nadenken over voor welke handelingen je wel en geen toestemming geeft. Zoals je ziet, zijn er heel wat dingen waar je al over na kunt denken voordat je gaat bevallen. En wanneer je een bevalplan opstelt en dit met ons doorspreekt, kunnen wij hier zo veel mogelijk rekening mee houden. Of je toestemming vragen om van je plan af te wijken wanneer we denken dat dit mogelijk beter is voor de situatie.  Inspiratie voor het maken van een bevalplan vind je bijvoorbeeld hier.

Praktijkbibliotheek:

Mocht je graag een boek willen lezen over zwangerschap en/of bevallen? Voel je dan vrij om een boek uit onze praktijkbibliotheek te lenen. De bibliotheek wordt regelmatig aangevuld met interessante literatuur.