DE KRAAMTIJD:

De kraamtijd en de kraamverzorgster:

Wanneer jullie kindje eenmaal is geboren, begint een bijzondere periode: de kraamtijd. Tijdens deze eerste periode na de geboorte van jullie kindje draait het om een paar dingen. Het herstellen van de bevalling, het leren kennen van jullie kindje en het wennen aan het nieuwe evenwicht in jullie gezin.

Om jullie die eerste periode op weg te helpen, krijgen jullie de eerste 8 tot 10 dagen hup van een kraamverzorgster. Zij voert enkele medische controles uit bij moeder en kind. Mocht de kraamverzorgster een probleem signaleren, dan kan zij ons inseinen. Samen bekijken we dan hoe we jullie weer verder op pad kunnen helpen.

Maar de kraamverzorgende is er ook om jullie te helpen bij de verzorging van jullie kindje en om bijvoorbeeld ondersteuning te bieden bij de opstart van de borstvoeding. Wanneer er tijd over is, neemt zij jullie ook enkele licht huishoudelijke taken uit handen. Zo hebben jullie meer tijd om bij te komen, te wennen en te herstellen.

De verloskundige op bezoek:

Tijdens je kraambed komen wij als verloskundigen nog enkele malen bij je op bezoek. Gemiddeld zal dat zo’n 4-5 keer zijn. Ook tijdens deze bezoeken nemen wij ruim de tijd voor jullie en de vragen die jullie hebben. We bespreken hoe het met jullie gaat, zowel lichamelijk als emotioneel gezien en geven waar nodig ondersteuning. Zo kunnen we, indien gewenst, samen met jullie kijken naar de borstvoeding. Of we kunnen jullie advies geven over het ergonomisch dragen van jullie kindje (Noortje is draagconsulent). Natuurlijk nemen we ook de tijd om samen terug te kijken op de bevalling.

Ook voor vragen over zaken als Natuurlijk Ouderschap en natuurlijke verzorging van jullie kindje kunnen jullie bij ons terecht. Maar uiteindelijk is het allerbelangrijkste natuurlijk dat jullie je kindje opvoeden op een manier die goed voelt voor jullie. Een manier van opvoeden die bij júllie levensstijl en júllie denkwijze past.

Nacontrole:

Wanneer jullie kindje ongeveer 6-8 weken oud is, plannen we nog een laatste afspraak. Tijdens deze afspraak bespreken we zaken zoals anticonceptie en voeren we enkele kleine medische controles uit. We nemen de tijd om terug te kijken op de zwangerschap, bevalling en de kraamtijd.  Hoe hebben jullie deze periode ervaren en hoe ervaren jullie het ouderschap? Na deze nacontrole sluiten we de zorg af.